Σήμερα, την αμέσως επόμενη ημέρα, απαραίτητη προϋπόθεση για την ανακούφιση των πληγέντων αποτελεί η δημιουργία ενός κύματος αλληλεγγύης που σε συνδυασμό με τις προσπάθειες του κρατικού μηχανισμού θα ελαφρύνει λίγο τον πόνο της καταστροφής. 
Η ανταπόκριση όλων σ' αυτό το κάλεσμα είναι θεμελιώδους σημασίας.
Ειδικότεραανοιχτή βάση αναζήτησης δεδομένων αγνοουμένων λειτουργεί εδώ και λίγη ώρα διαδικτυακά, για τις περιοχές Μάτι και Ραφήνα. 
Τη βάση μπορείτε να δείτεεδώ
Λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης των πολιτών, η Περιφέρεια Αττικής διαθέτει επιπλέον τηλεφωνικές γραμμές και μέσα επικοινωνίας με το Κέντρο Logistics
Οι πολίτες που επιθυμούν να προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, εμφιαλωμένο νερό κ.ά.) στα θύματα των πυρκαγιών, μπορούν να απευθύνονται στις τηλεφωνικές γραμμές 210-4819001/ 213-2129104/ 213-2129105/ 213-2129117 (Φαξ: 213 -2129121, Email: center@patt.gov.gr) του Κέντρου Logistics της Περιφέρειας Αττικής ή στους οικείους Δήμους.
Ακολουθεί λίστα ειδών πρώτης ανάγκης:
  • Εμφιαλωμένα νερά
  • Χυμούς
  • Τρόφιμα που διατηρούνται εκτός ψυγείου και κατά προτίμηση να είναι άμεσης ανάλωσης (κονσέρβες, συσκευασμένα κρουασάν, μπισκότα, φρυγανιές, κ.λπ.)
  • Γάλατα μακράς διάρκειας, τα οποία διατηρούνται εκτός ψυγείου, π.χ. εβαπορέ
Σημείο συγκέντρωσης: Κέντρο Logistics της Περιφέρειας Αττικής στην Εσπλανάδα – Πλατεία Νερού δίπλα στο Τάε Κβο Ντο του Φαληρικού - Δεν χρειάζονται άλλα είδη ρουχισμού.
Ακόμη, ο δήμος Μαραθώνος ενημερώνει ότι συγκεντρώνονται τρόφιμα, νερά και είδη πρώτης ανάγκης στο δημοτικό κατάστημα της Νέας Μάκρης, επί της Λεωφόρου Μαραθώνος 104.
Στη Ραφήνα, αλυσίδα σουπερμάρκετ, καφετέριες προσφέρουν δωρεάν γεύματα και φαγητό. 
Στέγη μπορούν να βρουν όσοι έχουν ανάγκη στο δημαρχείο και πνευματικό κέντρο Ραφήνας. 
Επίσης, δωρεάν στέγη προσφέρουν ξενοδοχεία της περιοχής.
Για τους πληγέντες της πυρκαγιάς στην Κινέτα, παρέχουν βοήθεια το γραφείο δημάρχου Μεγαρέων, τα ΚΑΠΗ Μεγάρων και Κινέτας.
Έτοιμοι να συνδράμουν σε περίπτωση που χρειαστεί, σε ιατροφαρμακευτικό υλικό για την περίθαλψη των τραυματιών, δηλώνουν οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης.
Για τα αδέσποτα υπάρχουν ειδικές δομές που προσφέρουν βοήθεια, όπως στους Αγίους Θεοδώρους για τα αδέσποτα της Κινέτας.
Εξάλλου, αγωνιώδεις προσπάθειες να εντοπίσουν φίλους, συγγενείς και γείτονες καταβάλλουν πολίτες μέσω και των social media, καταβάλλουν από νωρίς σήμερα το πρωί συγγενείς αγνοουμένων στις πυρκαγιές.
Από την πλευρά του το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας καλεί, εκτάκτως, όλους όσους μπορούν να δώσουν αίμα και παράγωγά του για τους εγκαυματίες που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Αττικής.
Στις δύσκολες αυτές στιγμές ας συνεισφέρουμε όλοι όπως μπορούμε
Οι εγκαυματίες έχουν ανάγκη αίματος και παραγώγων του, σε μια εποχή με μειωμένα αποθέματα λόγω καλοκαιριού» αναφέρει σε έκτακτη ανακοίνωσή του το Κέντρο.
Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε συνεργασία με τους Δήμους και την Περιφέρεια ανακοίνωσε πακέτο μέτρων που αφορούν τη στέγαση, τη σίτιση και την ψυχοκοινωνική στήριξη των πληγέντων από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική.
Από την πλευρά τουςσε κατάσταση επιφυλακής βρίσκονται τα στελέχη της αυτοδιοίκησης που είναι επί ποδός από τα ξημερώματα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της φονικής πυρκαγιάς σε Ραφήνα, Μάτι και Νέο Βουτζά.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ αποστέλει σε αυτές τις περιοχές ειδικά κλιμάκια με κινητές μονάδες, στελεχωμένα από επαγγελματίες υγείας (επιδημιολόγους, γιατρούς, νοσηλευτές, περιβαλλοντολόγους) για τον έλεγχο και την προστασία της δημόσιας υγείας (δίκτυα ύδρευσης, καταλληλότητα τροφίμων, διαχείριση απορριμμάτων κ.λπ.) ενώ, παράλληλα, διαθέτει όλο το δυναμικό των ψυχολόγων του για να στηρίξουν τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες των κατά τόπους δήμων και των Κέντρων Επιχειρήσεών τους στην Κινέτα και τον Δήμο Μαραθώνα.
Από το πρωίδεκαπέντε κλιμάκια μηχανικών του δήμου Ραφήνας και της ΔΑΕΠΚ του υπουργείου Υποδομών βρέθηκαν στην ευρύτερη περιοχή για έναν πρώτο συντονισμό της κατάστασης μετά τη φονική πυρκαγιά.
Tους συνδρομητές της στην Ανατολική Αττική και την περιοχή της Κινέτας που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές, στηρίζει η Cosmote
Τη βαθύτατη θλίψη της εκφράζει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών εκ μέρους των μελών-τραπεζών της και ανακοίνωσε μια σειρά από μέτρα για την ανακούφιση των πυροπαθών της Αττικής.
Ο Όμιλος Ευρωκλινικής, στην προσπάθειά του να συμβάλει ουσιαστικά στην άμεση φροντίδα των πυρόπληκτων παιδιών από τις χθεσινές καταστροφικές πυρκαγιές, θέτει  την Ευρωκλινική Παίδων στη διάθεση των οικογενειών τους.
Σειρά μέτρων ανακούφισης των κατοίκων των περιοχών Κινέτας, Ραφήνας, Καλλιτεχνούπολης, Νέου Βουτζά και Μάτι που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές ανακοίνωσε η Εθνική Ασφαλιστική.
Μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων θα ανακοινώσει, εντός της ημέρας, το υπουργείο Οικονομικών. 
Μέχρι στιγμήςτο υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε την παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως τις 30 Ιουλίου, ενώ για τις πληγείσες περιοχές η προθεσμία θα παρατεθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου.
Έκτακτη οικονομική βοήθεια ύψους 20 εκατ. ευρώ, από εθνικούς πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών στις περιοχές που έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές, ενέκρινε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας.
Πηγή: reader.gr