1 Αυγ 2018
0 σχόλια

«Τρέχει» τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων η κυβέρνηση - Η δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκε

«Τρέχει» τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων η κυβέρνηση - Η δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκε
Την επιτάχυνση των διαδικασιών κατεδάφισης των αυθαίρετων οικημάτων, με τροπολογία που ψηφίζεται σύντομα,


προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων που ανακοίνωσε για την αντιμετώπιση πολεοδομικών και περιβαλλοντικών παραβάσεων, στη σκιά της τραγωδίας στο Μάτι.

Όπως δήλωσε, το μεσημέρι της Τετάρτης, ο κ. Σταθάκης, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με τους κ. κ. Πάνο Σκουρλέτη και Σωκράτη Φάμελλο, δημιουργείται ένα μεταβατικό πλαίσιο που δίδει διευρυμένες δυνατότητες κατεδάφισης σε περιοχές απόλυτα προσδιορισμένες: αναδασωτέες, πυρόπληκτες, σε ρέματα που είναι χαρτογραφημένα ως τέτοια και ως αντιπλημμυρική προστασία καθώς και για ετοιμόρροπα κτήρια.

Σε αυτές τις τέσσερις κατηγορίες δίνεται η δυνατότητα παράλληλα με τη συνήθη διαδικασία που τρέχει από τους Δήμους με το σημερινό καθεστώς να μπορεί το υπουργείο να κινητοποιεί τους επιθεωρητές δόμησης για να ταυτοποιούν αυθαιρεσίες, ενώ δίδεται η δυνατότητα στον υπουργό να έχει δυνατότητα παρέμβασης.

Τα παραπάνω αφορούν σε αυθαίρετες κατασκευές και τοίχους σε απόσταση 500 μέτρων από την παραλία, αλλά και τις παραπάνω περιοχές, εξήγησε ο κ. Σταθάκης.

Όπως πρόσθεσε, θα υπάρχει δυνατότητα ένστασης απευθείας στο ΣτΕ για διάστημα 15 ημερών αλλά όχι δικαίωμα διοικητικής ένστασης.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός σημείωσε ότι το μεταβατικό διάστημα θα διατηρηθεί μέχρι να λειτουργήσουν τα κεντρικά περιφερειακά και τοπικά παρατηρητήρια δόμησης.

Παράλληλα, εξασφαλίζονται πόροι και μέσα στην αποκεντρωμένη διοίκηση για να μπορεί να προχωρήσει σε παρεμβάσεις προκειμένου να μπορεί να επιταχύνει τις διαδικασίες.

Με την ίδια τροπολογία ενισχύονται οι πόροι του Πράσινου Ταμείου για το κονδύλι που αφορά τις κατεδαφίζεις. Δίνεται παράλληλα η δυνατότητα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση να επεκτείνει εργολαβίες που έχει κατά 50% για να προσθέσει βασικό αντικείμενο.

Σε ό,τι αφορά το Μάτι η πολεοδόμηση θα γίνει με την μέθοδο του «ειδικού χωρικού» για να προχωρήσει γρήγορα.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τα αυθαίρετα της Μακρονήσου δίνεται δικαίωμα απευθείας ανάθεσης από το υπουργείο της κατεδάφισης των συγκεκριμένων ακινήτων.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επιταχυνθούν οι κατεδαφίζεις σε δάση και παραλίες με αντικειμενικά κριτήρια, δήλωσε, τέλος, ο κ. Σταθάκης.

Πηγή: reader.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top