24 Αυγ 2018
0 σχόλια

Έντεκα χρόνια από την πυρκαγιά της Ηλείας (pics & vids)

Έντεκα χρόνια από την πυρκαγιά της Ηλείας (pics & vids)
Σήμερα το μνημόσυνο για τα θύματα


Έντεκα χρόνια πέρασαν από την Παρασκευή 24 Αυγούστου του 2007, όταν η Ηλεία παραδόθηκε στις φλόγες και συντελέστηκε μία από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές της νεοελληνικής ιστορίας.

Τα δύο πρώτα χωριά από τα οποία πέρασαν οι φλόγες ήταν η Μάκιστος και η Αρτέμιδα.

Και τα δύο καταστράφηκαν ολοσχερώς. Η Μάκιστος αν και ανοικοδομήθηκε πλέον μετρά περίπου 20 κατοίκους καθώς μετά την καταστροφή το χωριό ερήμωσε.
Σήμερα θα γίνει και η επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας στην Ηλεία.

Οι κάτοικοι συγκεντρώνονται κάθε χρόνο στο σημείο του δρόμου όπου υπάρχουν εικονοστάσια τα οποία τοποθετήθηκαν καθώς πρόκειται για το μέρος όπου άφησαν την τελευταία τους πνοή μία μητέρα, τα τέσσερα παιδιά της, η γιαγιά της οικογένειας, πυροσβέστες, ένας αγροφύλακας και άλλοι.
Η 24η Αυγούστου 2007

Το ρολόι έδειχνε 14:30. Η ζέστη ήταν αφόρητη με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται άνω των 40 βαθμών Κελσίου.

Μία ηλικιωμένη βράζει κόλλυβα σε πετρογκάζ στην αυλή του σπιτιού της στο Παλαιοχώρι, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τον Μάκιστο. Άγνωστο πως, ξεσπά η φωτιά και μέσα σε λίγα λεπτά πήρε τεράστιες διαστάσεις.

Μάκιστος και Αρτέμιδα ήταν τα πρώτα χωριά που κάηκαν.

Μισή ώρα μετά την στροφή της Αρτέμιδας, γράφτηκε μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες με 24 ανθρώπους να εγκλωβίζονται στην προσπάθεια τους να φύγουν και να αφήνουν την τελευταία τους πνοή.

Δύο μέρες μετά το μεσημέρι της 26ης Αυγούστου ο άνεμος αλλάζει φορά και κατευθύνει τη φωτιά προς την Αρχαία Ολυμπία.

Αφού περνά πρώτα από τα χωριά Καυκανιά, Πελόπιο και Πλάτανο φτάνει στην Αρχαία Ολυμπία, πλησιάζοντας απειλητικά τον αρχαιολογικό χώρο.

Συνολικά 49 άνθρωποι στην Ηλεία (63 συνολικά στις φωτιές του 2007) έχασαν τη ζωή τους.

Κάηκαν 147 χωριά, απανθρακώθηκαν 30.000 ζώα, 870.000 στρέμματα δάσους και 230.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων έγιναν στάχτη.

Περισσότερα από 180 σπίτια καταστράφηκαν ολοκληρωτικά και άλλα 350 περίπου, υπέστησαν σοβαρές ζημιές όπως και 224 αγροικίες, στάβλοι, αποθήκες, ενώ 279 έγιναν στάχτη.

Πηγή: reader.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top