29 Αυγ 2018
0 σχόλια

Μυσταγωγία στον Επικούριο Απόλλωνα με το Terra Olympia του Γιώργου Βούκανου (Photos)

Μυσταγωγία στον Επικούριο Απόλλωνα με το Terra Olympia του Γιώργου Βούκανου (Photos)
Όσοι ανέβηκαν στον Επικούριο Απόλλωνα το απόγευμα της Κυριακής 26 Αυγούστου αντίκρισαν ένα μοναδικό φαινόμενο.


Τα σύννεφα και η ομίχλη είχαν σκεπάσει τον αρχαιολογικό χώρο δημιουργώντας ένα ονειρικό τοπίο, μια εικόνα μοναδική.

Η βροχή που είχε πιάσει στην Ανδρίτσαινα από νωρίς φάνταζε να είναι σχεδόν βέβαιο για τους διοργανωτές, ότι η πολυαναμενόμενη συναυλία του Terra Olympia θα ματαιωνόταν.

Όμως ο συνθέτης Γιώργος Βούκανος  και οι καλλιτέχνες συνέχισαν κανονικά την προετοιμασία.

Άλλωστε ο συνθέτης είχε ήδη ανακοινώσει και στην προσωπική του σελίδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι και με βροχή η παράσταση αυτή θα δινόταν στον εμβληματικό αυτό χώρο τιμώντας φυσικά και τον κόσμο που ακολουθεί και αγαπά τις μουσικές του.
Ο χώρος άρχισε να κατακλύζεται από κόσμο που δεν δίστασε να ανέβει στο ναό με βροχή και  τσουχτερό κρύο.

Πολλοί ήρθαν ειδικά για την παράσταση αυτή από Αθήνα και από άλλες περιοχές του νομού και φυσικά και ο Δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων κ. Μπαλιούκος μαζί με αντιδημάρχους του που στήριξε άλλωστε αυτή την πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού και της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ηλείας που είναι και συνδιοργανωτές.
Το Terra Olympia ξεκίνησε, οι αγαπημένες μελωδίες του Βούκανου  ξεχύθηκαν σε ολόκληρο τον αρχαιολογικό χώρο και ενώθηκαν με το απόκοσμο τοπίο.

Ένας μουσικός με αρχαιοελληνική ενδυμασία άρχισε να παιανίζει αρχέγονες μελωδίες με έναν δίαυλο ανάμεσα στον κόσμο.

Ο ίδιος ο συνθέτης ξεκινώντας ερμήνευσε μια νέα του μουσική σύνθεση  εμπνευσμένη από τον Επικούριο Απόλλωνα με τον Τρύφωνα Τρυφωνόπουλο στις ηλεκτρικές Κιθάρες και τον Ιωάννη Κοψίνη στα Drums Το κουβάρι της Ιστορίας άρχισε να ξετυλίγεται σιγά σιγά, από τον Μύθο μέχρι το σήμερα, μοναδικά με τα κείμενα της Μαίρης Βούκανου και η Χρύσα Ρώμα να τα αφηγείται στα Ελληνικά και Αγγλικά με θεατρικότητα.

Παράλληλα τα Video Art της Έφης Παναγοπούλου εναλλάσσονταν  και περιέγραφαν το κάθε μουσικό θέμα με το σύγχρονο να συναντά το παλιό, ενώ οι φωτισμοί του Σάκη Μαράκα δημιουργούσαν μια ατμόσφαιρα που σε ταξίδευε.
Το τραγούδι ξεκινά και η ονειρική φωνή της Άντας Αθανασοπούλου για ακόμα μια φορά καθήλωσε το κοινό, που με ενθουσιασμό αγκάλιαζε κάθε της ερμηνεία – φέτος άλλωστε την απολαύσαμε στο «Μυστικό Τραγούδι του Κάστρου” στις παραστάσεις που πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία στο Κάστρο Χλεμούτσι.
Το White Rose,  Λόγια της Πλώρης, Τα Θαλασσινά Φεγγάρια, η Πανσέληνος κ.α. τραγούδια που το κοινό αγάπησε με την φωνή της από την πρώτη στιγμή ακούστηκαν πάλι μέσα στο Terra Olympia.

Η Δήμητρα Μπέρτσου με τις χορογραφίες της δημιούργησε  μοναδικές αρχαϊκές εικόνες  με  μυθολογικές νύμφες και μεσαιωνικές πριγκίπισσες να ζωντανεύουν και τα κορίτσια του χορού στην κυριολεξία να χορεύουν πάνω στους ήχους και στο φως.
Ο ουρανός καθάρισε και το αυγουστιάτικο φεγγάρι βγήκε φωτίζοντας πια όλο τον αρχαιολογικό χώρο και τον Επικούριο Απόλλωνα δημιουργώντας μοναδικά συναισθήματα.

Η παράσταση ξετύλιγε  ένα αδιάκοπο καμβά τεχνών μουσικής, λόγου, εικόνας, χρωμάτων και κίνησης όπου ο Γιώργος Βούκανος με την σκηνοθετική του ματιά και με τις ονειρικές μουσικές του, την έστησε με τρόπο που όσοι βρέθηκαν εκεί έζησαν μια αξέχαστη εμπειρία σε έναν αξέχαστο τόπο, στον τόπο που για αιώνες στέκει εκεί στις Βάσσες, ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνα.

Πηγή: iliakanea.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top