5 Σεπ 2018
0 σχόλια

Αγρότες Ηλείας: «Ο Νομός μας θα οδηγηθεί σε οικονομικό αφανισμό»

Αγρότες Ηλείας: «Ο Νομός μας θα οδηγηθεί σε οικονομικό αφανισμό»
Συνάντηση με Αραχωβίτη-Κουρεμπέ ζητούν οι εκπρόσωποι αγροτών στην Ηλεία


Τη δεινή θέση των παραγωγών περιγράφουν σε επιστολές, μετά από τη σύσκεψη στην Αμαλιάδα

Τη δεινή οικονομική θέση που έχουν περιέλθει οι αγρότες της Ηλείας,  περιγράφουν οι πρόεδροι των Ομάδων Παραγωγών Αμαλιάδας και Γαστούνης κ.κ. Χρ. Βαλιανάτος και Σάββας Μαράτος, σε επιστολές που απέστειλαν προς το νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Στ. Αραχωβίτη, καθώς και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ.

Στα πλαίσια και της πρόσφατης σύσκεψης που έγινε στην Ο.Π. Αμαλιάδας,  οι εκπρόσωποι των παραγωγών στην Ηλεία ζητούν να υπάρξει άμεση συνάντηση με τους παραπάνω κυβερνητικούς φορείς, προκειμένου να τους εκθέσουν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες του Νομού.

Αναλυτικότερα   στις επιστολές  επισημαίνεται ότι λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων του περασμένου Ιουνίου, κυρίως οι καλλιέργειες βιομηχανικής τομάτας  και κορινθιακής σταφίδας υπέστησαν  ολοκληρωτική καταστροφή.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, συνεχίζουν οι πρόεδροι των Ο.Π. τα εργοστάσια βιομηχανική τομάτας να παραλάβουν 55.000 τον. αντί 110.000 τόνους του προϊόντος και οι παραγωγοί  να είναι χρεωμένοι στις τράπεζες και στους ιδιώτες εφοδίων, ενώ από τον νομό μας λείπουν για τα δύο προϊόντα 10.000.000 ευρώ.

Επίσης  οι παραγωγοί δεν θα  μπορέσουν να καλλιεργήσουν το 2019 διότι δε θα έχουν πίστωση εφοδίων και οι οργανώσεις δε θα έχουν την πρώτη ύλη να λειτουργήσουν.

Εξάλλου στην επιστολή προτείνεται να υπάρξουν δίκαια πορίσματα μέσα στο 2018 και αποζημίωση τοματοπαραγωγών μέχρι 31/12/2018, άμεση πληρωμή του 30% των ζημιών του 2017 και τροποποίηση του ΕΛΓΑ, στα πλαίσια των σύγχρονων κλιματικών συνθηκών.

Ακόμα τονίζεται ότι οι αγρότες περιμένουν ακόμη τις αποζημιώσεις, από τις ζημιές του Σεπτεμβρίου 2016.

Τέλος  αναφορικά με την αναδιάρθρωση της κορινθιακής σταφίδας, εκφράζεται η ανάγκη να υπάρξει οικονομική ενίσχυση των παραγωγών, με σκοπό την προστασία και  στήριξη της καλλιέργειας (κάτι αντίστοιχο να γίνει με τους αμπελώνες οινοποίησης).

Κώστας Αντωνόπουλος
Πηγή: protinews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top