20 Οκτ 2018
0 σχόλια

Πάνω από 1500 πολίτες ζητούν άδειες από τα Δασαρχεία της Ηλείας προκειμένου να εξασφαλίσουν θέρμανση

Πάνω από 1500 πολίτες ζητούν άδειες από τα Δασαρχεία της Ηλείας προκειμένου να εξασφαλίσουν θέρμανση
Στο κατακόρυφο έχουν αυξηθεί οι αιτήσεις προς τα Δασαρχεία της Ηλείας, για την χορήγηση αδειών κοπής καυσόξυλων,


με στόχο την κάλυψη των τεράστιων αναγκών που υπάρχουν στο Νομό, ενόψει του επερχόμενου χειμώνα!

Το πρόβλημα που έχει προκύψει με την υψηλή τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης (το παρουσίασε χθες η «ΠΡΩΤΗ»), σε συνδυασμό με τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, είχαν  σαν αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός κατοίκων να στραφεί στα καυσόξυλα, τα οποία όμως αποτελούν πλέον είδος προς εξαφάνιση…

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με στοιχεία από τη Διεύθυνση Δασών Ηλείας, στα τρία Δασαρχεία του Νομού έχουν υποβληθεί περίπου 1500 αιτήσεις, αριθμός που φέτος ξεπερνάει κάθε προηγούμενο από τα προηγούμενα χρόνια!

Ειδικότερα στα Δασαρχεία Πύργου και Αμαλιάδας έχουν κατατεθεί περίπου από 490 αιτήσεις, ενώ στην αντίστοιχη υπηρεσία στην περιοχή της επ. Ολυμπίας (Κρέστενα) ο αριθμός τους ξεπερνάει τις 500.

Συγχρόνως σε εκκρεμότητα βρίσκονται και άλλες άδειες απ’ όλη την περίοδο του 2018, οι οποίες  έχουν να κάνουν με δευτερεύουσες καρπώσεις (ξυλάνθρακες, αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά κ.α.), ενώ το επόμενο διάστημα ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων αναμένεται  ν’ αυξηθεί ακόμα περισσότερο.

«Το πρόβλημα το δικό μας έγκειται στο ότι σήμερα δεν έχουμε περιθώρια να κάνουμε αυτοψίες λόγω αδυναμίας μετακινήσεων από έλλειψη καυσίμων, αλλά παρ’ όλα αυτά προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις εγκρίσεις μας, προκειμένου ο κόσμος να ωφεληθεί από την καυσοξύλευση των δασικών δέντρων.

Όσον αφορά όμως τους ελέγχους για παράνομη υλοτομία στο Νομό, προσπαθούμε με νύχια και δόντια και δικά μας έξοδα, να κινηθούμε για την αποτροπή παράνομων ενεργειών» ανέφερε ο διευθυντής Δασών Ηλείας κ. Παν. Κορισιάνος.

Σύμφωνα με τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί, οι πολίτες ζητούν άδειες για υλοτομία πευκόδεντρων  που εμποδίζουν, βελανιδιών που είναι εντός αγροκτημάτων, από περιοχές καμένες (κυρίως στην Αμαλιάδας και επ. Ολυμπία), ενώ  γενικώς γίνονται προσπάθειες για να ικανοποιηθούν  οι  ατομικές ανάγκες των κατοίκων.

«Οι ανάγκες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και μετά την αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης, ο κόσμος στρέφεται σε πιο φθηνές λύσεις που είναι τα ξύλα.

Υπάρχουν και αιτήσεις για παραποτάμια βλάστηση, ειδικά σε χείμαρρους που εμποδίζουν την ελεύθερη ροή των ποταμών, όπου δίνουμε άδειες σε συνεργασία με το ΓΟΕΒ, όχι ανεξέλεγκτα αλλά κατόπιν δικής μας αυτοψίας.

Προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε όσο το δυνατόν τις ανάγκες των πολιτών. Θα σταθούμε αλληλέγγυοι στη χειμαζόμενη κοινωνία» υπογράμμισε ο κ. Κορισιάνος.

Οι λαθροϋλοτομίες

 Στο μεταξύ η περιοχή της Κάπελης βρίσκεται ανάμεσα στις περιοχές της Ηλείας που η κατάσταση είναι πιο δύσκολη όσον αφορά τις λαθροϋλοτομίες, τις οποίες έχουν καταστείλει οι δασικές υπηρεσίες.

Ταυτόχρονα υπάρχει πίεση από τη βοσκή αιγοπροβάτων στις κοινότητες της περιοχής,  η οποία ωστόσο είναι ελεγχόμενη και σύμφωνα με το Δ/ντη Δασών περιφερειακά του δασικού συμπλέγματος έχει αυξηθεί η βλάστηση, κυρίως  στην περιοχή της  Πηνείας, όπου απαιτούνται άμεσα επιστημονικές επεμβάσεις που θα προταθούν με τη διαχειριστική μελέτη που είναι το Α και το Ω της ορθολογικής διαχείρισης.

« Κυρίως στην περιοχή της Κάπελης έχουμε κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες και έχουμε καταστείλει τις παρανομίες, αυτές, όμως υπάρχουν κάποιοι έμποροι ξυλείας που λυμαίνονται εκείνη την περιοχή και θέλει τεράστια προσοχή, διότι εάν συνεχιστεί με αυτό το ρυθμό θα έχουμε συνέπειες καταστροφικές στο δάσος.

Φρονούμε ότι τα επόμενα χρόνια θα προχωρήσουμε σε διαχειριστικές μελέτες, για να κόβουμε αυστηρά ότι παράγεται και να υπάρχει αειφορεία των καρπώσεων.

Εμείς από την πλευρά μας έχουμε ζητήσει να γίνουν οι διαχειριστικές μελέτες, ειδικά στην Κάπελη και στις περιοχές του Δασαρχείου Ολυμπίας, αλλά η έλλειψη καυσίμων οδηγεί σε καθυστέρηση αυτής της προσπάθειας, παρότι εκκρίθηκαν τα κονδύλια 24.000 ευρώ για το Δασαρχείο Πύργου και 15.000 ευρώ για δύο μελέτες σε δασικά συμπλέγματα της επ. Ολυμπίας»  κατέληξε ο επικεφαλής των δασικών υπηρεσιών στην Ηλεία.

Κώστας Αντωνόπουλος-protinews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top