26 Οκτ 2018
0 σχόλια

Στο «χορό» των Ρίχτερ η Ζάκυνθος: Άντεξε τα 6,4R το νησί

Στο «χορό» των Ρίχτερ η Ζάκυνθος: Άντεξε τα 6,4R το νησί
Στους δρόμους πέρασαν τη νύχτα πολλοί ανάστατοι κάτοικοι της Ζακύνθου,


μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο θαλάσσια περιοχή 44 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Ζακύνθου, που προκάλεσε εκτεταμένες υλικές ζημιές στο νησί, χωρίς πάντως να αναφερθούν τραυματισμοί κατοίκων.

Από την ώρα που σημειώθηκε η κύρια σεισμική δόνηση (01:54), έχουν γίνει αισθητοί δεκάδες μετασεισμοί, αρκετά μεγάλης έντασης, γεγονός που συνεχίζει να ανησυχεί τους κατοίκους.

Συγκεκριμένα, περίπου δέκα λεπτά μετά τον κύριο, ακολούθησε μετασεισμός 5,4 Ρίχτερ. Λίγο μετά τις 3:00 σημειώθηκαν δύο ακόμα μετασεισμοί στο ίδιο σημείο, που είχαν ένταση 4,8 βαθμών Ρίχτερ και ακόμα έναν 4,9 Ρίχτερ. Περίπου είκοσι λεπτά αργότερα σημειώθηκε ακόμα ένας μετασεισμός 4,8 Ρίχτερ.

H πρώτη εκτίμηση για το σεισμό έγινε από το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, που τον «μετρούσε» στα 6,8 Ρίχτερ.

Η εκτίνηση αυτή «διορθώθηκε» στην πορεία και το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας μιλά για δόνηση της τάξης των 6,4  Ρίχτερ. 

Μάλιστα, το Ευρωμεσογειακό εξέδωσε και προειδοποίηση  για πιθανότητα τσουνάμι μικρής κλίμακας που θα θα διαρκέσει για αρκετές ώρες.

Σύμφωνα με τους  σεισμολόγους μάλιστα, υπήρξε υψηλός κυματισμός, χωρίς όμως να κρύβει κινδύνους, στην περιοχή της Κυπαρισσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας, δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί πολιτών από το χτύπημα του Εγκέλαδου. Υλικές ζημιές έχουν υποστεί κτίρια σε όλο το νησί.

Στο λιμάνι της Ζακύνθου έχουν απομακρυνθεί όλα τα οχήματα, καθώς ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε σημαντική καθίζηση στον τραπεζοειδή του λιμανιού.

Παράλληλα, στο λιμάνι του Αγίου Σώστη, που βρίσκεται πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, διαπιστώθηκαν ζημιές στην προβλήτα.

Ακόμη, έχουν αναφερθεί σημαντικές ζημιές σε αποθήκη στην περιοχή των Λαγκαδακιών, ένα ευτυχώς ακατοίκητο σπίτι στο χωριό Αγ. Κήρυκας έχει σχεδόν καταστραφεί, ενώ υπάρχουν πολλές σπασμένες τζαμαρίες και μικροζημιές σε δεκάδες καταστήματα και σπίτια σε ολόκληρο το νησί.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ η ηλεκτροδότηση στην πόλη της Ζακύνθου διακόπηκε για περίπου μία ώρα αλλά πλέον έχει αποκατασταθεί σχεδόν σε όλη τη Ζάκυνθο.

Θλίψη προκάλεσε στην τοπική κοινωνία η είδηση της κατάρρευσης του καστρομονάστηρου του Αγίου Διονυσίου, στο νησί των Στροφάδων, το οποίο απέχει 27 ναυτικά μίλια νότια της Ζακύνθου.

Όλα τα σχολεία του νησιού θα παραμείνουν κλειστά σήμερα, με απόφαση του Δημάρχου Ζακύνθου Παύλου Κολοκοτσά.

Δείτε περισσότερα στο: nooz.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top