24 Οκτ 2018
0 σχόλια

Πολιτιστικός Σύλλογος Καλίδονας «Σάρενα»: Επίσκεψη στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και στην Ιερά Μονή Κλειστών

Πολιτιστικός Σύλλογος Καλίδονας «Σάρενα»: Επίσκεψη στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και στην Ιερά Μονή Κλειστών
Φωτογραφίες και στιγμιότυπα από την επίσκεψη του Συλλόγου μας στο ΚΠΙΣΝ και στην Ιερά Μονή Κλειστών.


Στην είσοδο του Κέντρου Πολιτισμού έχει αναρτηθεί η εξής πινακίδα. ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ: 

Το κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), είναι δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος προς την Ελλάδα και τους πολίτες της. 

Η δημιουργία του κατοπτρίζει τη σταθερή δέσμευση του ΙΣΝ προς τη χώρα και το μέλλον της, βασίστηκε στις αρχές του οράματος,, της ελπίδας, της συνεργασίας και της θέλησης, και εκπληρώνει την επιθυμία του ιδρυτή του ΙΣΝ, Σταύρου Νιάρχου, να υποστηρίξει τη γενέτειρά του.

Με την επίσκεψη του Συλλόγου μας στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μας δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι όλα γίνονται με το πάτημα ενός κουμπιού

Κάπως έτσι είναι και στην πραγματικότητα. <<Πράσινα>> κτίρια, βιοκλιματιστικά, σταθερά σε σεισμούς με εξαιρετική λεπτή οροφή και τοίχους και πραγματικά πολύ μπετόν, άβαφο, που όμως δεν αποτελεί παραφωνία.! 

Το κεντρικό κτίριο φτάνει τα 32 μέτρα ύψος με οπτική 360 μοιρών σε όλο το λεκανοπέδιο, από Σαρωνικό και Ακρόπολη. Πλάι στα κτίρια το κανάλι, πλου κάνουν θαλάσσια σπορ.!! 

Η Εθνική βιβλιοθήκη οικεία προς τα παιδιά και σε όλους τους επισκέπτες με πολύχρωμα έπιπλα και φυσικό φωτισμό!! 

Υπάρχει υπηρεσία ενοικίασης ποδηλάτων και έχει δημιουργηθεί ποδηλατοδρόμος μήκους 2,5 χιλιομέτρων με στόχο την καλλιέργεια της ποδηλατικής κουλτούρας, και τη χρήση του ποδηλάτου ως ένα μέσο μετακίνησης, άσκησης και ψυχαγωγίας. 

Η φαντασμαγορική Λυρική σκηνή μας άφησε όλους άφωνους….. 

Ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα συνολικής έκτασης 28.000 τ.μ., με υψηλή αισθητική και κορυφαία ακουστική, με άρτιο ήχο, από όποιο σημείο και να βρίσκεται ο θεατής, Χωρητικότητας 1400 ατόμων.. 

Πρόκειται για σκηνή μεγαλύτερη και από την METROPOLITAN OPERA, κυριαρχεί το κόκκινο βελούδο και το ξύλο που είναι από αμερικάνικη κερασιά, βαμμένο πέντε φορές για να ταιριάζει με τα καθίσματα. 

Στην πλάτη κάθε καθίσματος υπάρχει οθόνη για να διαβάζονται οι υπότιτλοι στις ξένες παραστάσεις. 

Οι χώροι των σκηνικών είναι τέσσερις και με την σύγχρονη τεχνολογία έχουν τη δυνατότητα και την ευελιξία στην εναλλαγή των σκηνικών με μια κίνηση . Απλά πατώντας ένα κουμπί. 

Στο πάρκο 170 στρεμμάτων που είναι γεμάτο από φυτά, θάμνους και βότανα, ώστε κάθε ένα με την εποχή του να στολίζει τον χώρο

Σχινά, δενδρολίβανα, σπαρτό, λεβάντες και πολλά άλλα. Όλες οι μυρωδιές από τα βότανα σε εντυπωσιάζουν. Ο κάθε θάμνος έχει ταμπελίτσα με πληροφορίας για τι είδος είναι….

Τους χώρους τους κοσμούν έργα τέχνης. Προεξέχουσα θέση έχει το ασημένιο κύπελο του Σπύρου Λούη νικητή του μαραθωνίου αγώνα το 1896. 

Το κύπελο είχε προσφερθεί για πώληση από τον εγγόνο του Σπύρου Λούη, και συμμετείχε στη δημοπρασία το Ίδρυμα, το αγόρασε με κίνητρο την ιστορική σημασία και με την ελπίδα ότι θα εμπνεύσει και θα αναζωπυρώσει την περηφάνεια των Ελλήνων αλλά και με τη δέσμευση να το καταστήσει προσιτό στο ευρύ κοινό και θα λειτουργήσει ως τεκμήριο της ιστορίας, της κληρονομιάς και του σθεναρού πνεύματός μας. 

Κατά την παρουσίαση του χώρου ο Αρχιτέκτονας που επιμελήθηκε όλο αυτό το αριστούργημα διατύπωσε την άποψή του ως εξής στον τύπο

<< Προσφέρουμε κάτι μεγάλο και ωραίο, εμπνέουμε τους άλλους και παίρνουμε έμπνευση από αυτούς, δίνουμε ελπίδα και ομορφιά και είναι σημαντικό στην κρίση.

Το εν λογω Ίδρυμα περιήλθε στο Ελληνικό Δημόσιο και έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για τη διοίκηση και τη λειτουργία του στις 23 Φεβρουαρίου 2017

Όλα αυτά που πολύ περιληπτικά σας αναφέρουμε κατά την άποψή μας, αξίζει τον κόπο να γίνονται επισκέψεις από την επαρχία προς Αθήνα. 

Οι Σύλλογοι ας είναι πρωτοπορία να πηγαίνουν τα μέλη τους.. Εκτός των προσωπικών συναισθημάτων που θα νιώσει ο κάθε ένας, θα προβληματιστεί πάρα πολύ για τον τόπο που ζούμε. 

Θα μπορούσαμε και εμείς να έχουμε παρόμοια πράγματα αρκεί να υπάρχει ενδιαφέρον και αγάπη για τον τόπο μας….. 

Κλείνοντας πάντα στο νου μου έρχεται η περιοχή του Καϊάφα που ακόμη δεν έχει αξιοποιηθεί














Triantafullia Niarchou
Δείτε περισσότερα εδω: Πολιτιστικός Σύλλογος Καλίδονας "Σάρενα"

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top