30 Οκτ 2018
0 σχόλια

«Λεηλασία» στις αγροτικές επιδοτήσεις στην Ηλεία!

«Λεηλασία» στις αγροτικές επιδοτήσεις στην Ηλεία!
Λόγω δασικών χαρτών, ακόμη και σε δικαιούχους που έχουν ήδη καταθέσει αιτήματα εξαγοράς


«Λεηλασία» στις  αγροτικές επιδοτήσεις  που επί το πλείστον οφείλεται  στους δασικούς χάρτες, παρά την παράταση που δόθηκε μέχρι το 2020 για τις διαδικασίες εξαγοράς και παραχώρησης χρήσης, υπήρξε  σε πολύ μεγάλο αριθμό δικαιούχων στην Ηλεία!

Με μεγάλη τους έκπληξη χιλιάδες παραγωγοί είδαν τεράστιες περικοπές στο 70% της βασικής ενίσχυσης που πιστώθηκε την Παρασκευή  στους λογαριασμούς, γεγονός που έχει προκαλέσει αγανάκτηση  αλλά και αναβρασμό για το «κόψιμο» των επιδοτήσεων,  που οι περισσότεροι ανέμεναν για να καλύψουν  οφειλές  σε ασφαλιστικά ταμεία και οργανισμούς.

Ωστόσο τα ποσά που μπήκαν στους περισσότερους λογαριασμούς  είναι  πολύ μικρά, ειδικά στο Ν. Ηλείας που έχουν αναρτηθεί οι δασικοί χάρτες και η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη…

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΠΡΩΤΗΣ», μεγάλες περικοπές έγιναν ακόμα και σε δικαιούχους που έχουν ήδη καταθέσει αιτήματα εξαγοράς  για τους δασικούς χάρτες, παρά τα όσα αναφέρονται σε ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ότι δηλαδή «όσοι έχουν υποβάλει αντίρρηση, πληρώθηκαν κανονικά, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία εξέτασης της αντίρρησης»!

Εξάλλου σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, μέχρι την τελευταία  στιγμή  εκ μέρους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αναφερόταν ότι θα βρεθεί νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να μην υπολογιστούν οι δασικοί χάρτες, αλλά τελικά την περασμένη Παρασκευή το πρωί έγινε γνωστό ότι θα κρατηθούν οι επιδοτήσεις για τους δασικούς χάρτες.

Συγχρόνως   πέρα από τους δασικούς χάρτες αλλά και της περικοπής  8% λόγω νέας ΚΑΠ ,  σε πολλές περιπτώσεις σημειώθηκε  πραγματική «κατακρεούργηση» της ενιαίας ενίσχυσης εξαιτίας διαφόρων οφειλών  (ΔΟΥ, ασφαλιστικά κ.α.), με αποτέλεσμα οι αγρότες να μη δουν καθόλου χρήματα στους λογαριασμούς τους, παρά τις διαβεβαιώσεις που υπήρξαν για το ακατάσχετο των επιδοτήσεων…

Και αύξηση…

«Μόνο ένα μικρό ποσοστό παραγωγών  πήρε αύξηση που είναι στα πλαίσια της εξομάλυνσης της επιδότησης και στην προσαρμογή με τη νέα ΚΑΠ μέχρι το 2019.

Αλλά στην πλειοψηφία του κόσμου ήταν περικοπή γύρω στα 8%, που πάνε στο εθνικό απόθεμα, αλλά από τον παραγωγό και την τοπική οικονομία χάνονται αυτά τα χρήματα. 

Από εκεί και πέρα εάν υπήρχε πρόβλημα με τα δασικά , σε πέταγε  εκτός επιδοτήσεων ολοκληρωτικά ή το συγκεκριμένο κομμάτι.

Οπότε εκεί η μείωση ήταν μεγαλύτερη. Είναι ανάλογα τις περιπτώσεις και γι’ αυτό 5000 και πλέον έχουν μείνει εκτός για να τους κάνουν έλεγχο  και ταυτοποίηση, για να την πάρουν με τη 2η δόση.

Σε πολλούς  με  ένα κομμάτι τους το κόψανε προκειμένου να ελεγχθεί, ενώ σε άλλους που ήταν πολλά τα τμήματα  δεν τους έδωσαν τίποτα.

Υπάρχει και ένα σημαντικό ποσοστό που  λόγω της προκαταβολής της μείωσης πέσανε κάτω από τα 250 ευρώ και τους έχουν βγάλει εκτός.

Και με την εξόφληση αν έχουν πάνω από τα 250 θα τους καταβάλλουν και το πρασίνισμα, αλλιώς θα τη χάσουν. 

Ταυτόχρονα αν έχουν μειωμένη επιδότηση θα μειωθεί και η εξισωτική ενίσχυση, γιατί πάει γύρω στα 10 ευρώ το στρέμμα» ανέφερε στην «ΠΡΩΤΗ» ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ κ. Χρ. Γιαννόπουλος.

Από την πλευρά του εξάλλου ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας κ. Χρ. Βαλιανάτος,  υπογράμμισε ότι υπάρχουν μεγάλες περικοπές αλλά και παρακρατήσεις των αγροτικών επιδοτήσεων στην Ηλεία, γεγονός που έχει οδηγήσει σε αγανάκτηση τους δικαιούχους, που περίμεναν την  προκαταβολή προκειμένου να ανταπεξέλθουν σε βασικές τους υποχρεώσεις.

Να αναφερθεί ότι ανάλογα προβλήματα και παράπονα με  την ενιαία ενίσχυση υπάρχουν σε ολόκληρη τη χώρα, γεγονός που καθιστά αναγκαία την παρέμβαση του υπουργείου για την εξολοκλήρου καταβολή των επιδοτήσεων, που απ’ ότι φαίνεται γίνονται «βορά»  από  τα κρατικά ταμεία…

Κώστας Αντωνόπουλος
Πηγή: protinews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top