16 Δεκ 2018
0 σχόλια

Νέα Φιγαλεία: Το Μοναστήρι της Ζούρτσας, ''προστάτης'' σε πλοία του Πολεμικού Ναυτικού (ΦΩΤΟ)

Νέα Φιγαλεία: Το Μοναστήρι της Ζούρτσας, ''προστάτης'' σε πλοία του Πολεμικού Ναυτικού (ΦΩΤΟ)
Τα σαλόνια 2 σπουδαίων πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού, κοσμεί το Μοναστήρι της Παναγίας Βόγαλης στη Νέα Φιγαλεία Ολυμπίας.


Πρόκειται για το παλαιότερο ίσως βυζαντινό μνημείο πολιτισμού του Νομού Ηλείας και ένα εκ των παλαιότερων στην Ελλάδα με έτος κτίσης το 975μχ με τεράστια ιστορία και σημασία για την Πελοπόννησο και την Ελληνική Επανάσταση του 1821 αφού είναι στενά συνδεδεμένο με το Γέρο του Μοριά, Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

Η πρωτοβουλία ανήκει στην Πρόεδρο της ΤΚ Νέας Φιγαλείας Ολυμπία Κατσάμπουλα και στον κάτοικο της περιοχής Θάνο Χουλιάρα οι οποίοι αποτύπωσαν-εκτύπωσαν σε καμβά το μνημείο και το παρέδωσαν στους πλοιάρχους, με σκοπό να κοσμεί τα σαλόνια των πλοίων τους.

Πρόκειται για τα πλοία:

Υ/Γ ΣΤΡΑΒΩΝ Α-476 > Πολεμικό Πλοίο της Υδρογραφικής Υπηρεσίας Πολεμικού Ναυτικού

Υ/Γ - ΩΚ ΝΑΥΤΙΛΟΣ Α-478 > Πολεμικό Πλοίο της Υδρογραφικής Υπηρεσίας Πολεμικού Ναυτικού

Οι απονομές, πραγματοποιήθηκαν στο Λιμένα Κατακόλου, κατά τη διάρκεια επίσκεψης των σκαφών σε διαφορετικούς χρόνους ενώ και τις δυο φορές η επισκέψεις ήταν σε επίσημο επίπεδο με την παρουσία του Δ.Σ της Ε.Α.Α.Ν Ηλείας, αυτοδιοικητικών αξιωματούχων της Π.Ε Ηλείας, αξιωματικών των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων ενώ κατά τη διάρκεια της απονομής στο πλοίο Υ/Γ - ΩΚ ΝΑΥΤΙΛΟΣ

αξίζει να σημειωθεί πως παρών ήταν και ο Επίσκοπος Ωλένης κ.κ Αθανάσιος, ο οποίος χειροκρότησε θερμά την πράξη αυτή προς το Πολεμικό Ναυτικό και ευχήθηκε υγεία σε όλους τους παρευρισκόμενους.

Η όλη πρωτοβουλία δε θα μπορούσε να γίνει πράξη παρά μόνο με την αμέριστη συμπαράσταση και συνδρομή της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού Νομού Ηλείας στα μέλη της οποίας οφείλονται θερμές ευχαριστίες. Επίσης θερμές ευχαριστίες για την παραλαβή στους Κυβερνήτες των πλοίων.

Η πρωτοβουλία αυτή είναι αφιερωμένη στο Μέγα Ευεργέτη και Δωρητή για την πλήρη αναστύλωση του σπουδαίου αυτού Βυζαντινού Μνημείου της Πελοποννήσου κ.Γεώργιο Δαίκο, ενώ υλοποιήθηκε στα πλαίσια του εορτασμού του Πολιούχου της κωμοπόλεως της Νέας Φιγαλείας και Προστάτη του Πολεμικού Ναυτικού, Αγίου Νικολάου.





Θάνος Χουλιάρας-#ΦΙΓΑΛΕΙΑnews24

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top