12 Ιουλ 2015
0 σχόλια

Αμυγδαλιές Ηλείας: Στου Κορμπά τα Χάνια...

Στου Κορμπά τα Χάνια
Πηγαίνοντας κανείς προς την μαγευτική Ανδρίτσαινα, δεν μπορεί να μην κάνει μια στάση στου Κορμπά τα Χάνια, για να ξαποστάσει και να γευτεί το εκλεκτό τσίπουρο της περιοχής!


Το χωριό Αμυγδαλιές, όπως είναι η επίσημη ονομασία του, βρίσκεται μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο- που προσπαθεί βέβαια ακόμα να επουλώσει τις πληγές των καταστροφικών πυρκαγιών του 2007, σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 500 περίπου μέτρων, και ανήκει διοικητικά στον δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, και συγκεκριμένα στη δημοτική ενότητα Αλιφείρας.

Εμείς σταματήσαμε αρχικά στο πρώτο καφενείο που βρήκαμε, αυτό του Χάρη Κορμπά και των αδερφών του, και εκεί προς ευχάριστη έκπληξη, μας περίμενε μια παρέα νέων ανθρώπων, ο καθένας με τη δική του ξεχωριστή ιστορία, που προσπαθούν να δώσουν ξανά  ζωή στον τόπο τους παρά τις δυσκολίες της καθημερινότητας.

Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας, Δημήτρης Κατσέρης, ένας νέος και δραστήριος άνθρωπος, μιλά για την περιοχή του με καμάρι, τονίζοντας όμως τα πολλά προβλήματα, που πρέπει να λυθούν για να μη φύγουν οι νέοι και ερημώσει ο τόπος.
καφενείο του Χάρη Κορμπά

«Δεν υπάρχουν δουλειές»

Το νούμερο ένα πρόβλημα της περιοχής, όπως μας λέει, είναι η ανεργία, καθώς οι νέοι παρά την επιθυμία τους να μείνουν στον τόπο τους τα βγάζουν δύσκολα πέρα, καθώς δουλειές πια δεν υπάρχουν.

Γάλα γαϊδούρας

Ο Γιάννης Δριμιλής, παράγει και παρασκευάζει, γάλα γαϊδούρας, σε δική του φάρμα στις Αμυγδαλιές.

Το πανηγύρι στις 22 Αυγούστου

Λίγο πιο δίπλα συναντάμε τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού Γιάννη Δημήτρουλα, που αυτή την περίοδο αρχίζει να ασχολείται σιγά-σιγά, μαζί με τους συνεργάτες του, με τη διοργάνωση του ετήσιου πανηγυριού, στις 22 Αυγούστου.

Παραδοσιακός νερόμυλος

Ανηφορίζοντας στη θέση Λουμπένι, συναντάμε τον Γιάννη Κατσέρη, ο οποίος μας ξεναγεί στον παραδοσιακό νερόμυλο της οικογένειάς του, που ακόμα και σήμερα τον συντηρεί σε άψογη κατάσταση.

Το λαογραφικό Μουσείο

Στις άνω Αμυγδαλιές, το χωριό που χτίστηκε πρώτα και ερημώθηκε μετά από έναν καταστροφικό σεισμό πριν πολλές δεκαετίες, οι κάτοικοι έχουν επιστρέψει επισκευάζοντας τα σπίτια με την άδεια του κράτους και έχουν δημιουργήσει ένα  πανέμορφο λαογραφικό μουσείο, με δεκάδες εκθέματα.

«Πληγή» το οδικό δίκτυο

Για το τέλος αφήσαμε ίσως τη μεγαλύτερη «πληγή» των Αμυγδαλιών και όλων των ορεινών χωριών της Ηλείας, που δεν είναι άλλη από τους δρόμους. Πραγματικά σχεδόν σε όλο το μήκος της διαδρομής οι δρόμοι, έχουν πολλά προβλήματα, λακκούβες, δεν υπάρχει διαγράμμιση, φωτισμός, προστατευτικές μπάρες και τόσα ακόμα για τα οποία μπορούμε να γράφουμε δεκάδες λέξεις.

Του Βασίλη Σφήνα
Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ στοpatrisnews.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top