24 Ιουλ 2019
0 σχόλια

Ηλεία: «Πόλος έλξης» για τους τουρίστες

Ηλεία: «Πόλος έλξης» για τους τουρίστες
Μπορεί να καταστεί η αρχαία πόλη της Αλιφείρας


Ήρθε στο φως μετά τις ανασκαφές του καθηγητή Ορλάνδου κατά τα έτη 1932 - 1933

Τεράστιες δυνατότητες για την προσέλκυση  χιλιάδων επισκεπτών, παρουσιάζει ο αρχαιολογικός χώρος της Αλιφείρας στο δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, ο οποίος ωστόσο επί σειρά ετών δεν έχει αξιοποιηθεί  στο ελάχιστο, κυρίως  όσον αφορά την αρχαιολογική σκαπάνη.

Η πόλη της Αλίφειρας που διαδραμάτισε σπουδαίο ιστορικό ρόλο ενώ αποτελεί μία σημαντική αρχαία ακρόπολη του σημερινού Νομού Ηλείας, θα μπορούσε να καταστεί «πόλος έλξης» για τους τουρίστες, προσφέροντας έτσι  οικονομική ανάσα στην ευρύτερη περιοχή που  διαρκώς ερημώνει.

Ωστόσο  οι προσπάθειες αυτές φαίνεται ότι προσκρούουν  στη γενικότερη οικονομική κατάσταση που  επικρατεί στη χώρα μας, κάτι που ισχύει και για άλλα ονομαστά μνημεία που υπάρχουν στην επ. Ολυμπίας.

Εκ μέρους των εμπλεκόμενων φορέων όμως θα πρέπει να γίνουν προσπάθειες για την ανάδειξη των εντυπωσιακών μνημείων της αρχαιότητας, μεταξύ των οποίων είναι και η αρχαία πόλη της Αλιφείρας.

Οι ανασκαφές Ορλάνδου

Η αρχαία πόλη Αλίφειρα βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του Νομού Ηλείας, νοτίως της κοιλάδας του Αλφειού και νοτιοδυτικά της ομώνυμης σημερινής κοινότητας. Στην αρχαιότητα ανήκε στο Κυνουραίων ή Κυνουρίων τμήμα της Αρκαδίας, το οποίο βρισκόταν στα σύνορα με την Τριφυλία.

Το όνομά της είναι μάλλον προελληνικό και σχετίζεται με τον Αλίφηρο, έναν από τους πενήντα γιους του Λυκάονος, που θεωρείται ως ο μυθικός ιδρυτής της.

Η περίοδος ζωής της εκτείνεται από την ύστερη αρχαϊκή έως τη ρωμαϊκή εποχή όπως μαρτυρούν τα αρχιτεκτονικά της λείψανα, με ακμή κατά την κλασική και την ελληνιστική εποχή.

Η Αλίφειρα ήρθε στο φως μετά τις ανασκαφές του καθηγητή Ορλάνδου κατά τα έτη 1932 - 1933. Οι αρχαιολογικές έρευνες στη συγκεκριμένη θέση έχουν αποκαλύψει αξιόλογα αρχιτεκτονικά λείψανα και πλήθος κινητών ευρημάτων.

Σύμφωνα με τον τ. Λυκειάρχη Ανδριτσαίνης κ. Παν. Χαραλαμπόπουλο, ο αείμνηστος πανεπιστημιακός διδάσκαλος (πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών το 1950), διαπρεπής πολιτικός μηχανικός –αρχιτέκτονας του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου-αρχαιολόγος Αναστάσιος Ορλάνδος, τίμησε και την ορεινή επαρχία Ολυμπίας με τις επιτυχείς ανασκαφές του στην αρχαία Αλιφείρα, πάνω από το τίμιο και παλαιό Μοναστήρι της Παναγίας «Σεπετιώτισσας» , το έτος 1934.

Έτσι λοιπόν ο σοφός επιστήμων κτυπώντας βαθιά τη σκαπάνη και τους λοστούς του συνεργείου του στους λόφους του Ρογκοζιού, έφερε στο φως πολλά αξιόλογα και σπουδαία ευρήματα της αρχαίας αυτής πόλης, ντοκουμέντα του βίου και του πολιτισμού της.

Μεταξύ των αποκαλυφθέντων ιστορικών αγαθών, ξεχωρίζει ο ναός του Ασκληπιού, τον οποίο μ’ έκπληξη οι εργάτες κι ο επικεφαλής καθηγητής Αν. Ορλάντος, αντίκρισαν στα φέγγα και μύρια τ’ ουρανού της Αλιφείρας, Αιπίας (περιοχή της σημαρινής Πλατιάνας) και των λοιπών γεωγραφικών διαμερισμάτων διαστάσεων 6Χ9 μ., για τον οποίο κάνει λόγο κι ο Παυσανίας  και αναφέρει ο Διονύσιος Πύρρος ο Θεσσαλός στα «Αρκαδικά» του: «την Αλιφείρα πόλισμα των παλαιών», εκεί στην «Ανδριτσιανή επαρχία», όπως την χαρακτηρίζει κ.α.

Κώστας Αντωνόπουλος-protinews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top