28 Απρ 2020
0 σχόλια

Ηλεία: «Φρένο» στην χρήση πυρός

Ηλεία: «Φρένο» στην χρήση πυρός
Ξεκινά κι επίσημα τη 1η Μάη η νέα αντιπυρική περίοδος


Ξεκινά την 1η Μάη η νέα αντιπυρική περίοδος όπου για πρώτη χρονιά θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο «Ιόλαος» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Η Ηλεία ενισχύεται με δύο εποχικά πυροσβεστικά κλιμάκια ενώ στο αεροδρόμιο του Αράξου δημιουργείται ένα νέο αερομεταφερόμενο πεζοπόρο τμήμα.

Αναφερόμενος στην έναρξη της νέας αντιπυρικής περιόδου ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων Ιωάννης Πετρούτσος επεσήμανε:

«Από 1η Μαΐου ξεκινά η νέα αντιπυρική περίοδος και απαγορεύεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις οποιαδήποτε καύση στην ύπαιθρο.

Σταδιακά θα γίνει η ανάπτυξη των περιπολικών στις προκαθορισμένες θέσεις σύμφωνα με το σχέδιο αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών 2020 έτσι ώστε για οποιοδήποτε συμβάν να υπάρχει άμεση ενημέρωση και επέμβαση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής.

Για πρώτη χρονιά θα εφαρμοστεί το σχέδιο «Ιόλαος» της Γ.Γ.Π.Π. το οποίο αναφέρεται στη συνεργασία όλων των φορέων για τις δασικές πυρκαγιές.

Σε ότι αφορά τα εναέρια μέσα κατάσβεση, βρισκόμαστε στο στάδιο της τοποθέτησής τους, γίνονται συχνά τηλεδιασκέψεις έτσι ώστε να γίνει ο σωστός καταμερισμός τους, σε περιοχές που πιθανόν να έχουμε μεγάλες πυρκαγιές ή στις ζώνες υψηλού κινδύνου.

Στις επίγειες δυνάμεις, έχει παραληφθεί το σύνολο των οχημάτων μέσω ΕΣΠΑ 2014 - 2020 Δυτικής Ελλάδας και έχουν τοποθετηθεί στις αντίστοιχες υπηρεσίες.

Σε ότι αφορά το προσωπικό θα γίνει η επαναπρόσληψη των εποχικών που υπηρέτησαν πέρυσι, ενώ για την Ηλεία θα προσληφθούν φέτος ακόμα τριάντα άτομα.

Στην Ηλεία φέτος δημιουργούνται δύο νέα εποχικά πυροσβεστικά κλιμάκια, στην ορεινή Ηλεία, προκειμένου να καλύψει τις εκεί ανάγκες που πιθανόν να προκύψουν.

Στο αεροδρόμιο του Αράξου δημιουργείται ένα νέο αερομεταφερόμενο πεζοπόρο τμήμα όπου θα ενισχύσει τα υπάρχοντα πεζοπόρα τμήματα στην ευρύτερη περιοχή, αλλά κυρίως θα μπορεί να επεμβαίνει άμεσα στα νησιά του Ιονίου.

Στους πολίτες εφιστούμε την προσοχή και φέτος για το θέμα των πυρκαγιών.

Για κανέναν λόγο να μην προβαίνουν στην καύση των καλλιεργειών στην ύπαιθρο μετά την 1η Μαΐου, να ενημερώνουν άμεσα το “199” για οποιοδήποτε καπνό αντιλαμβάνονται γύρω τους.

Να μην πετούν αναμμένα τσιγάρα, να μην κάνουν χρήση ψησταριών εντός των δασών και να αποφεύγεται γενικότερα κάθε χρήση πυρός στην ύπαιθρο.

Να εφαρμόζουν τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και να ενημερώνονται για τον δείκτη επικινδυνότητας πυρκαγιών κάθε ημέρας.

Οι παραβάτες θα διώκονται από τη Δικαιοσύνη, ενώ οι ανακριτικές υπηρεσίες της Πυροσβεστικής θα ακολουθούν την αυτόφωρη διαδικασία κατά περίπτωση.

Ελπίζουμε στην καλή συνεργασία όλων των φορέων και των πολιτών για να έχουμε μια καλή αντιπυρική περίοδο φέτος».

Πηγή: protinews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top