25 Ιουν 2020
0 σχόλια

ΗΛΕΙΑ: Ο κορωνοϊός «έπληξε» τον Άη Γιάννη Ριγανά


«Ραντεβού» για του χρόνου έδωσε η τοπική κοινότητα Κρεστένων!

Η πανδημία του κορωνοϊού  έφερε καίριο πλήγμα και σε   πολιτιστικές εκδηλώσεις που  έχουν τις ρίζες τους από το μακρινό παρελθόν, μεταξύ των οποίων  είναι και η εορτή της γέννησης του Αγίου Ιωάννη του λαμπατάρη ή Ριγανά.

Τα προηγούμενα χρόνια στην Ηλεία γίνονταν μια σειρά από πατροπαράδοτες εκδηλώσεις, για την τήρηση δρώμενων  που προέρχονται από τα βάθη των αιώνων και περιλαμβάνουν το άναμμα φωτιών,   στις οποίες καίνε τα μαγιάτικα στεφάνια μαζί με ξύλα και ξερά κούτσουρα  και πηδούν πάνω από τις φωτιές κάνοντας γλέντια και παραδοσιακούς χορούς!

Ανάμεσα στις περιοχές όπου κάθε χρόνο τηρούνταν το έθιμο του Άη Γιάννη του Ριγανά είναι η Κρέστενα, όπου προχθές ανήμερα της εορτής τελέστηκε εσπερινός  στο εκκλησάκι του Αγίου Ευθυμίου και χθες το πρωί Δοξολογία.

«Η Κοινότητα Κρεστένων είχε κάποια σχέδια φέτος για την γιορτή αυτήν αλλά λόγω κορωνοϊού  δεσμεύεται για του χρόνου μεγάλη γιορτή στο εκκλησάκι του Αγίου Ευθυμίου και παραμονή θα ανάψουμε φωτιές,  αφού όλοι οι συμπολίτες θα έχουν κρατήσει τα Μαγιάτικα στεφάνια! 

Σύμφωνα με το έθιμο, την παραμονή του Αϊ-Γιαννιού, οι ανύπαντρες κοπέλες μαζεύονται σε ένα από τα σπίτια του χωριού και μία από αυτές πηγαίνει στο πηγάδι να φέρει το «αμίλητο νερό» και στη διαδρομή μέχρι το σπίτι δεν πρέπει να μιλήσει σε κανέναν. 

Στο σπίτι το νερό μπαίνει σε πήλινο δοχείο, στο οποίο η κάθε κοπέλα ρίχνει ένα προσωπικό της αντικείμενο, τα λεγόμενα ριζικάρια και στη συνέχεια σκεπάζουν το δοχείο με κόκκινο ύφασμα και το δένουν ενώ παράλληλα προσεύχονται στον Αϊ Γιάννη και τοποθετούν το δοχείο σε ανοιχτό χώρο, όπου μένει όλη νύχτα. 

Την ίδια εκείνη νύχτα λέγεται ότι τα κορίτσια θα δουν στα όνειρά τους το μελλοντικό τους σύζυγο. 

Αυτό γινόταν στην Κρέστενα κάτω από το πατρικό μου σπίτι στην "βρυσούλα" από κορίτσια της γειτονιάς!!» αναφέρει ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Κρεστένων κ. Κώστας Δρακόπουλος.


Κώστας Αντωνόπουλος-protinews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top