27 Ιουλ 2020
0 σχόλια

Όλεθρος σε καλλιέργειες και φυσικό περιβάλλον

Από τη μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε από το Γραμματικό Λαντζοΐου 

- Παρανάλωμα του πυρός οι ελιές σε Πουρνάρι και Χελιδόνι- Σε απόγνωση οι κάτοικοι που είδαν ξανά τις περιουσίες τους να αφανίζονται

Σκηνικό ολέθρου από το πέρασμα της καταστροφικής πυρκαγιάς που εξερράγη την Παρασκευή στο Γραμματικό Λαντζοΐου, παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή που επεκτάθηκε η φωτιά.

Ένα πανέμορφο τοπίο μετατράπηκε από τη μια στιγμή στην άλλη σε παρανάλωμα του πυρός, με τις φλόγες να καίνε ότι βρίσκουν στο διάβα τους, θυμίζοντας  έντονα  την τραγική περίοδο του 2007, ενώ οι  πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι η φωτιά έκαψε περίπου 3000 στρέμματα, εκ των οποίων τα 2500 δασικής έκτασης και τα 500 αγροτικής.

Πιο χειρότερη ωστόσο είναι η κατάσταση στις τοπικές κοινότητες Πουρναρίου και Χελιδονίου του δήμου Αρχ. Ολυμπίας, όπου πέρα από τον αφανισμό των δασικών εκτάσεων υπάρχουν και μεγάλες απώλειες στο φυτικό κεφάλαιο και κυρίως στα ελαιόδεντρα.

Οι κάτοικοι με απόγνωση  είδαν για άλλη μια φορά τις περιουσίες τους να αφανίζονται χωρίς τη δική τους υπαιτιότητα, γεγονός που έχει προκαλέσει και έντονη δυσαρέσκεια για τη μεγάλη καταστροφή που υπέστησαν.

Ολόκληρες εκτάσεις από ελαιόδεντρα  έγιναν στάχτη, τη στιγμή που μετά το 2007 οι κάτοχοί τους είχαν καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες αλλά και πολλά έξοδα προκειμένου να τις «αναστήσουν» ξανά!

Ένα μεγάλο γιατί πλανάται από όλους, τόσο για τη φύση που είναι αμφίβολο αν θα αναγεννηθεί ξανά, όσο και για τις καλλιέργειες  που «έσβησαν» από το χάρτη.

Αυτό που απομένει είναι να γίνουν άμεσα εκτιμήσεις  για τις καταστροφές, που δυστυχώς αποτελούν «μάταιη παρηγοριά» για τις περιουσίες που   έγιναν παρανάλωμα του πυρός.

Σύνταξη - Επιμέλεια: Κώστας Αντωνόπουλος

Δείτε ολόκληρο το άρθρο στηνprotinews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top