31 Αυγ 2020
0 σχόλια

Ηλεία: Τόνωση της απασχόλησης με τη συγκομιδή ρητίνης

Σημαντικό βήμα η ίδρυση δασικών συνεταιρισμών στα πευκοδάση της Ηλείας - Τι επισημαίνει ο Δ/ντης Δασών Ηλείας Παν. Κορισιάνος

Η  ίδρυση δασικών συνεταιρισμών στα πευκοδάση της Ηλείας, αποτελεί  σημαντικό  βήμα προκειμένου να τονωθεί η απασχόληση με τη συγκομιδή ρητίνης που έχει σταματήσει για πάνω από 25 χρόνια.

Ήδη εκ μέρους του Δ/ντη Δασών κ. Παν. Κορισιάνου γίνονται αυτοψίες στα δάση, με σκοπό να διαπιστωθεί η εξέλιξη των δασοσυστάδων, στα πλαίσια της προσπάθεια που ξεκίνησε  πέρυσι για  την εγκατάσταση νέων ανθρώπων στα πευκοδάση του Νομού.

«Βλέποντας από επιτόπιες αυτοψίες μου την εξέλιξη των δασοσυσταδων και έχοντας κατά νου μερικά πράγματα, θέλω να επισημάνω τα εξής:

α) Διεύρυνση της παραγωγικής μας βάσης ήτοι από ιστορικά στοιχεία η παραγωγή ρετσινιού είχε φθάσει 40.000 χιλ. τόνους για να φθάσει σήμερα τους 4.000 τόνους αρκετα χαμηλη

β) Αύξηση της απασχόλησης - μείωση της ανεργίας.

γ)Η παρουσία ανθρώπων μέσα στα δάση συντελεί στη αύξηση της αντιπυρικης προστασίας. 

Δια μέσου λοιπόν, του τύπου και  προσκλήσεων στη τοπική αυτοδιοίκηση, καθημερινών εξορμήσεων στα χωριά και στα καφενεία δειλά, δειλά ξεκίνησε και η συγκομιδή ρητίνης στο Νομό μας. 

Την άλλη βδομάδα έχω προγραμματίσει επισκέψεις στα Πευκοδάση του δήμου Ήλιδας ήτοι Γεράκι -Ηλιδα

Αγκάθι αποτελεί η ίδρυση δασικών συνεταιρισμών που χρειάζεται 22 άτομα να ιδρυθεί και η πρόταση μου που έχει γίνει γραπτή προς την κεντρική υπηρεσία για μερική τροποποίηση για πρόβλεψη ομάδας παραγωγών ήτοι 5-10 άτομα έτσι ώστε να διευκολυνθούν τα άτομα για συγκρότηση ομάδων κατά χωριά.

Ένα σοβαρό εμπόδιο που πρέπει να συμπληρώσω είναι η χαμηλή τιμή της ρητίνης από την μοναδική βιομηχανία που υπάρχει είναι 33-35 λεπτά και επιδότηση άλλα τόσα ήτοι συνολικά περίπου 75 λεπτά. 

Η πρότασή μου είναι τουλάχιστον 1 ευρώ η βιομηχανία και ένα ευρώ η επιδότηση προκειμένου να προσελκύσουμε νέους ανθρώπους. 

Νομίζω ότι και οι συνθήκες της αγοράς το επιτρέπουν λόγω και των νέων προϊόντων ή κωδικών που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια από την μεταποίηση του ρετσινιού» τόνισε ο Δ/ντης Δασών Ηλείας.

Σύνταξη - Επιμέλεια: Κώστας Αντωνόπουλος

Πηγή: protinews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top