25 Σεπ 2020
0 σχόλια

Νότια Ηλεία: Ο «Ιανός» ...ήλθε με καθυστέρηση!

Στο έλεος της ακραίας κακοκαιρίας βρέθηκε χθες τα ξημερώματα η ευρύτερη περιοχή Ζαχάρως

«Αλύπητα» χτυπήθηκε από τα ακραία  καιρικά φαινόμενα η ευρύτερη περιοχή του δήμου Ζαχάρως, όπου από καθαρή τύχη δεν θρηνήθηκαν θύματα από  τον ανεμοστρόβιλο που παρέσυρε τα πάντα στο διάβα του.

Η πρωτοφανής  για την περιοχή κακοκαιρία, που συνδυάστηκε από θυελλώδεις ανέμους, ισχυρή χαλαζόπτωση και ραγδαία  βροχόπτωση, ξεκίνησε περίπου στις 3:30 χθες τα ξημερώματα και ως «ριπή οφθαλμού»  επεκτάθηκε σε μεγάλη ακτίνα από τη Ζαχάρω προς το Γιαννιτσοχώρι, όπου από πτώση δέντρου σε κάμπινγκ τραυματίστηκε ευτυχώς όχι σοβαρά μια Αγγλίδα τουρίστρια.

Αναλυτικότερα το «πέρασμα» της κακοκαιρίας, που ήλθε λίγες ημέρες μετά τον «Ιανό» που αναμενόταν στην περιοχή,  είχε σαν αποτέλεσμα:

Στο Γιαννιτσοχώρι να προκληθούν ζημιές στο δημοτικό σχολείο, όπου έπεσαν κεραμίδια και μπήκε νερό στο σχολείο, ενώ τα προβλήματα θα αποκατασταθούν σήμερα από το δήμο Ζαχάρως. 

Παράλληλα  υπήρξε πτώση δέντρων  πάνω σε θερμοκήπια, αφού ο συνδυασμός του αέρα με το χαλάζι αποδείχτηκε ιδιαίτερα καταστροφικός.

Στην ίδια περιοχή εξάλλου προκλήθηκαν προβλήματα σε κάμπινγκ, στο οποίο ευτυχώς  δεν υπήρχαν αρκετοί  παραθεριστές

Συγκεκριμένα μία λεύκα κατέπεσε σε σκηνή, εντός της οποίας βρίσκονταν δύο  άτομα, χτυπώντας στο πόδι μια νεαρή υπήκοο Αγγλίας μέλος του συλλόγου «Αρχέλων», η οποία αρχικά μεταφέρθηκε με κάταγμα κνήμης στο Νοσοκομείο Πύργου κι εν συνεχεία στην Αθήνα προκειμένου να χειρουργηθεί.

Επίσης δέντρα τα οποία είχαν κλαδευτεί, έπεσαν πάνω σε τροχόσπιτα και σε ένα σπίτι στο κάμπινγκ,  ενώ συγχρόνως καταπλακώθηκαν αυτοκίνητα και γενικώς υπήρξε πτώση πολλών δέντρων αλλά και μια κολώνας της ΔΕΗ που τροφοδοτούσε ρεύμα την ευρύτερη περιοχή Γιαννιτσοχωρίου.

Σήκωσε υπόστεγο…

Ακόμα στον Άγιο Ηλία Ζαχάρως,  ο ανεμοστρόβιλος κυριολεκτικά σήκωσε υπόστεγο σε κατοικία προκαλώντας της σημαντικές ζημιές και επεκτάθηκε  σε ένα νεκροταφείο όπου τέσσερα μνήματα έχουν πάθει καταστροφές.

Στην ίδια Τ.Κ. μια μεγάλη πεύκα κατέπεσε μπροστά από την εκκλησία, ενώ στο Θολό  εκριζώθηκε  μεγάλο  δέντρο το οποίο έπεσε σε θερμοκήπιο, ο κάτοχος του οποίου  και θα υποβάλει αίτηση στον ΕΛΓΑ.

Σε Θολό και Νεοχώρι υπάρχουν μεγάλες ζημιές στις ελιές και στο τελευταίο χωριό  μια κολώνα του ΟΤΕ κόπηκε με συνέπεια μεγάλο τμήμα του να παραμείνει χωρίς τηλέφωνο.

«Οι κάτοικοι μου ανέφεραν  ότι ακόμα και εκείνες οι ελιές που δεν έχουν πέσει, έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές από το χαλάζι, με συνέπεια να  είναι όλη η σοδειά κατεστραμμένη. 

Πολλαπλά  προβλήματα δημιούργησε  η πρωτοφανής κακοκαιρία και οι κάτοικοι αισθάνθηκαν ότι θα έπαιρνε τα σπίτια τους ο αέρας, αφού δεν έχουν ξαναδεί ποτέ τέτοια κατάσταση» ανέφερε στην «ΠΡΩΤΗ» η αντιδήμαρχος Ζαχάρως κ. Δήμητρα Σκαλτσά που χθες πήγε σε όλες τις πληγείσες περιοχές  του δήμου.

Σχετικά με το τεράστιο κύμα κακοκαιρίας ο δήμαρχος Ζαχάρως κ. Κώστας Αλεξανδρόπουλος τόνισε ότι πολλές τοπικές κοινότητες επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τον ισχυρό ανεμοστρόβιλο και από την πλευρά του ο δήμος προβαίνει στην αποκατάσταση των ζημιών, για την ανακούφιση των πληγέντων κατοίκων.

Σύνταξη - Επιμέλεια: Κώστας Αντωνόπουλος

Πηγή: protinews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top