8 Σεπ 2020
0 σχόλια

Από την Ηλεία η διέλευση του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου East Med

 

«Τρέχουν» οι διαδικασίες υλοποίησης του έργου

Από την Ηλεία περνάει αγωγός ο μεταφορά φυσικού αερίου East Med που θα μεταφέρει κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Φυσικού Αερίου, μέσω της Ελλάδας. 

Η αρχική δυναμικότητα του αγωγού είναι 10 δισ. κυβ. μέτρα φυσικού αερίου ετησίως

Ο αγωγός EastMed ακολουθεί υποθαλάσσια όδευση προς την Κύπρο, στη συνέχεια προς τις ακτές της Κρήτης και ακολούθως, μέσω της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας, ως τις ακτές της Θεσπρωτίας και την Ιταλία. 

Στο Φλωροβούνι της Θεσπρωτίας, ο αγωγός EastMed μπορεί να συνδεθεί με το έργο του αγωγού ΠΟΣΕΙΔΩΝ, ενισχύοντας περαιτέρω την ολοκλήρωση της αγοράς ενέργειας της ΕΕ με τις νέες ανακαλύψεις στη λεκάνη της Λεβαντίνης.

Ο αγωγός θα «μπει» στο Νομό μας από τα Άσπρα Σπίτια και θα ακολουθήσει την διαδρομή εντός των ορίων των δήμων Πύργου, Ήλιδας και Ανδραβίδας- Κυλλήνης προκειμένου να καταλήξει στον όμορο Νομό Αχαΐας. 

Ήδη από τις 6 Αυγούστου έχει σταλεί έγγραφο προς τα δασαρχεία της Ηλείας από τα οποία ζητούνται οι εναλλακτικές διαδρομές χάραξης του αγωγού. 

Αναφερόμενος στο θέμα της διέλευσης του East Med από το χώρο δικαιοδοσίας του Δασαρχείου Πύργου, ο Παναγιώτης Λάττας επεσήμανε

«Ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου Eastmed ο οποίος διασχίζει την Πελοπόννησο, ένα σημαντικό τμήμα του περνάει από την περιφέρεια του Δασαρχείου Πύργου. 

Η Υπηρεσία μας άμεσα απάντησε στην εταιρεία σχετικά με τα δάση, τις δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις, τις οποίες πιθανόν να καλύψει, γιατί υπάρχουν στο σχέδιο και εναλλακτικές διαδρομές και ευελπιστούμε στην άμεση υλοποίησή του. 

Καθότι αποτελεί ένα πολύ σημαντικό αναπτυξιακό έργο, τόσο για την περιοχή μας όσο και για την χώρα ολόκληρη».

Ο East Med είναι ένας αγωγός άγνωστος για το ευρύ κοινό που, ωστόσο η υλοποίηση του αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα σε ολόκληρη την περιοχή και θα έχει τεράστια οφέλη για την Ελλάδα.

Σύνταξη - Επιμέλεια: Άννα Αγγελίδου

Πηγή: protinews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top