14 Οκτ 2020
0 σχόλια

Αυξομειώσεις στους πληθυσμούς των αγριόχοιρων

 

Εν αναμονή των αποδημητικών βρίσκονται οι κυνηγοί στην Ηλεία

Αυξομειώσεις  παρουσιάζουν  σε διάφορες περιοχές οι πληθυσμοί των αγριόχοιρων, οι οποίοι την τελευταία χρονική περίοδο και προκειμένου  να βρουν τροφή έχουν μετατοπιστεί προς τις πιο πεδινές περιοχές.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να είναι πιο συχνή η παρουσία τους  κοντά σε κατοικημένες περιοχές, χωρίς ωστόσο το τελευταίο διάστημα  να έχουν καταγραφεί ζημιές σε καλλιέργειες ή άλλες περιουσίες.

«Δεν είναι τόσα πολλά τα αγριογούρουνα  όπως λέγεται, εγώ έχω πάει σε 3-4 σημεία, αλλά δεν είναι όπως τα περιγράφουν

Οι αγριόχοιροι μετακινούνται ανάλογα με την τροφή που υπάρχει και  όταν δεν βρίσκεται  αυτή στο βουνό θα κατέβουν πιο χαμηλά, στα καλαμπόκια, σταφύλια, σύκα κλπ. 

Τώρα που θα γίνουν τα βελανίδια θα πάνε στην κορυφή, κάτι που δεν έβρισκες στην αρχή» ανέφερε  ο  πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Αρχ. Ολυμπίας κ. Γιαν. Αρέστης.

Από την πλευρά του εξάλλου, το μέλος του Δ.Σ. της Γ’ ΚΟΠ κ. Άλκης Κωνσταντόπουλος, αναφορικά με το κυνήγι του αγριόχοιρου επεσήμανε τα εξής:

«Δεν έχει καμία σχέση το κυνήγι του αγριόχοιρου με τους πληθυσμούς που υπάρχουν,   γιατί έχουμε  μέρη που δεν μπορείς να πας να κυνηγήσεις, τα οποία  είναι κοντά σε χωριά ή  είναι απόκρημνα. 

Άρα και να βρίσκονται  αγριογούρουνα, δεν μπορείς να πας να κυνηγήσεις εκεί που γυρίζει ο κόσμος.  

Το κυνήγι ωστόσο δεν είναι δυνατόν να εξαλείψει ένα είδος. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από το θέμα του αγριόχοιρου, όσο και αποτελέσματα να έχουν οι παρέες, διότι είναι πολύ μεγάλοι οι πληθυσμοί.  

Γι’ αυτό το λόγο έβγαλαν και την καινούργια νομοθετική ρύθμιση, που αν προκύψει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, τότε εκεί έχει τη δυνατότητα το Δασαρχείο να προβεί σε άλλα μέσα, όπως οργάνωση ομάδων να κυνηγούν  άλλες ημέρες κλπ. 

Προς το παρόν στην Πελοπόννησο δεν έχει φτιάξει κάποιο δασαρχείο δράση».

Τα αποδημητικά

Στο μεταξύ εν αναμονή των αποδημητικών βρίσκονται οι  κυνηγοί της Ηλείας, με την εμφάνισή τους να έχουν κάνει  σε κάποια σημεία  μικρά κοπάδια από φάσες, ενώ σταδιακά  θα αρχίσουν να έρχονται τσίχλες και μπεκάτσες.

Ωστόσο εκ μέρους των εκπροσώπων κυνηγετικών οργανώσεων εφιστάται η προσοχή προς τους κυνηγούς της πέρδικας, να είναι φειδωλοί όσον αφορά τη θήρα του συγκεκριμένου είδους που βρίσκεται προς εξαφάνιση.

Από την πλευρά  της Γ’ ΚΟΠ γίνονται προσπάθειες για την αναπαραγωγή  της πέρδικας, κάτι που όμως στην πράξη αποδεικνύεται δύσκολο.
Πηγή: protinews.com.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top