Χριστός Ανέστη! Φώναζαν οι κάτοικοι.(26η Απριλίου 1821).
γράφει ο Ιωάννης Β. Δασκαρόλης (πρώτη δημοσίευση: Huffington Post)
Πρόλογος - Η προετοιμασία για την εξέγερση (Ιανουάριος – Μάρτιος 1821).
Η Αθήνα στις αρχές του 19ου αιώνα δεν έμοιαζε σε τίποτε με μια τυπική μεγάλη πόλη της εποχής όπως η Τριπολιτσά ή το Ναύπλιο. Οι κατοικίες γύρω από την Ακρόπολη ήταν απλωμένες στο χώρο σε μια αραιή και άναρχη διάταξη. Οι Αθηναίοι ασχολούνταν κυρίως με το εμπόριο και με χειρωνακτικά επαγγέλματα, ενώ ήταν άοπλοι και εντελώς άσχετοι με τα πολεμικά έργα.
Οι Έλληνες κάτοικοι της ζούσαν κυκλικά από την Ακρόπολη υπό την συνεχή καταπίεση των Τούρκων της περιοχής που ζούσαν ανάμεσα τους ένοπλοι. Οι Τούρκοι στο σύνολο τους δεν ήταν πάνω από 600 σε σύνολο 11.000 κατοίκων, για τον λόγο αυτό η θέση τους ήταν ιδιαίτερα επισφαλής σε περίπτωση γενικής εξέγερσης των ραγιάδων.
Η περιοχή γύρω από την Ακρόπολη διέθετε επίσης ένα ασθενές τείχος, που πάντως σε συνδυασμό με την τουρκική στρατιωτική παρουσία μπορούσε να αποκρούσει κάθε πιθανή επίθεση. Το τείχος ξεκινούσε από το ωδείο του Ηρώδη του Αττικού, περνούσε από την πύλη του Αδριανού, συνέχιζε κατά μήκος της σημερινής λεωφόρου Αμαλίας και περιλάμβανε τις σημερινές περιοχές του Ψυρρή και του Θησείου σε μια συνολική έκταση 11.000 τ.μ. Το τείχος αυτό δεν ήταν ιδιαίτερα ισχυρό, καθώς οι Τούρκοι δεν το είχαν συντηρήσει αφού θεωρητικά δεν υπήρχε κίνδυνος, ενώ δεν διέθετε σημεία για χρήση πυροβολικού.
Έτσι οι Έλληνες διέθεταν την συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού των Αθηνών και οι τρεις κορυφαίοι πρόκριτοι της πόλης που αντιπροσώπευαν τον πληθυσμό στους Τούρκους ήταν ο Προκόπης Μπενιζέλος, ο Άγγελος Γέροντας και ο Παλαιολόγος Μπενιζέλος μέλη της Φιλόμουσου Εταιρείας και οι τρεις μυημένοι στην Φιλική εταιρεία.
Όμως η εξέγερση εντός των Αθηνών ήταν αντικειμενικά μια δύσκολη υπόθεση, καθώς οι Αθηναίοι ήταν απόλεμοι και άοπλοι. Δεν ίσχυε το ίδιο όμως για τους πολυάριθμους αγρότες Αρβανίτικης καταγωγής που ζούσαν στις γύρω περιοχές όπως στις Αχαρνές (Μενίδι), στα Μεσόγεια και στην Χασιά που ήταν ένοπλοι και αποφασισμένοι να πολεμήσουν τους Τούρκους. Επικεφαλής τους ήταν ο Μελέτης Βασιλείου εύπορος κτηματίας από την Χασιά, ο οποίος διατελούσε αρματολός υπό τις διαταγές της Πύλης στην περιοχή. Ο Βασιλείου ήταν μυημένος στην Φιλική εταιρεία και αποφασισμένος για την συμμετοχή του ίδιου και των οπαδών του στον Αγώνα όταν θα λάμβανε διαταγές.
Ήδη από τις αρχές Μαρτίου οι πρόκριτοι των Αθηνών βρίσκονταν σε συνεννόηση με τους ξωτάρηδες (έτσι αποκαλούσαν οι Αθηναίοι τους αγρότες της Αττικής υπαίθρου), είχαν προμηθευτεί μυστικά μια ποσότητα όπλων με χρήματα του Παναγή Σκουζέ και τα είχαν αποθηκεύσει στο σπίτι του παλαιού Αθηναίου προύχοντα Χατζή-Ζαχαρίτσα, ο οποίος διατηρούσε άριστες σχέσεις με τους Τούρκους.
Δείτε όλο το άρθρο στα istorikathemata.com
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου