25 Ιουλ 2023
0 σχόλια

27/9/2010: Όταν η Μαριάννα Βαρδινογιάννη παρέδωσε τη νέα Μάκιστο

 

Την Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010, πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης-παραλαβής του οικισμού της Μακίστου, που μετά την καταστροφή από τις φονικές πυρκαγιές του Αυγούστου 2007 «υιοθετήθηκε» από τον Όμιλο Βαρδινογιάννη.

 

Εβδομήντα ανεξάρτητες κατοικίες, δύο εκκλησίες και μία πλατεία ήταν το σύνολο του έργου

Η παράδοση έγινε παρουσία της πρέσβειρας Καλής Θελήσεως της UNESCO και Πρόεδρου του «Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια» και του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ», κυρίας Μαριάννας Βαρδινογιάννη, η οποία συνοδευόταν από τον κ. Γιώργο Βαρδινογιάννη.

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Νίκος Σηφουνάκης, ΑναπληρωτήςΥπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ενώ παρόντες μεταξύ άλλων ήταν οι βουλευτές Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης, Γιώργος Κοντογιάννης, Κώστας Τζαβάρας, η βουλευτής Φωτεινή Πιπιλή, 

ο εκπρόσωπος του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Καραστέργιος, 

ο νομάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας, 

οι αντινομάρχες Παναγιώτης Πλατανιάς, και Ευγένιος Μπαλκάμος, 

ο αντιδήμαρχος εκτελών χρέη δημάρχου Ζαχάρως Δημήτρης Χρονόπουλος, 

ο πρώην δήμαρχος Ζαχάρως Πανταζής Χρονόπουλος, 

ο υποψήφιος βουλευτής Ηλείας Χάρης Λαμπρόπουλος, 

οι υποψήφιοι δήμαρχοι Ζαχάρως –Φιγαλείας Κώστας Αγραπιδάς και Κώστας Αλεξανδρόπουλος, 

η διευθύντρια δημοσίων σχέσεων του STAR Λόλα Νταϊφά, 

εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Ζαχάρως κ.α

Η παράδοση έγινε παρουσία της πρέσβειρας Καλής Θελήσεως της UNESCO και Πρόεδρου του «Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια» και του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ», κυρίας Μαριάννας Βαρδινογιάννη, η οποία συνοδευόταν από τον κ. Γιώργο Βαρδινογιάννη.


Η κ. Βαρδινογιάννη, πριν φτάσει στο χωριό, έκανε μια μικρή στάση στον τόπο της θυσίας, για να αποτίσει φόρο τιμής στους νεκρούς.

Η τελετή παράδοσης περιελάμβανε ομιλίες, αγιασμό, απαγγελία ποιημάτων από μαθητές και επίσκεψη σε ανακαινισμένα σπίτια. 

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Λαμπρόπουλος (Λάκης).

Ο Μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος τέλεσε αγιασμό και η εκδήλωση συνεχίστηκε με χαιρετισμούς φορέων και ανταλλαγή δώρων.

Ο αντιδήμαρχος Νίκος Λαμπρόπουλος, αναφέρθηκε συνοπτικά στα όσα συνέβησαν τον Αύγουστο του 2007 και μεταξύ άλλων είπε

«Είμαστε ευγνώμονες σε εσάς, στον σύζυγό σας τον κ. Βαρδή Βαρδινογιάννη, στην οικογένειά σας, που μας δώσατε την δυνατότητα να συνεχίσουμε να ζούμε στον τόπο μας που διαφορετικά οι περισσότεροι από εμάς θα είχαν αναγκαστεί να εγκα ταλείψουν..»

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας Νίκος Σηφουνάκης ανέφερε χαρακτηριστικά

«Αυτή την ώρα στο υπουργικό συμβούλιο, εγκρίνεται το Ειδικό Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης των πυρόπληκτών περιοχών.

Σήμερα όμως εδώ ο επιχειρηματικός όμιλος Βαρδινογιάννη παραδίδει τη Μάκιστο, ανοικοδομημένη στους κατοίκους της. 

Κάθε σύγχρονη πολιτεία, θεσμοθετεί και θωρακίζει την εταιρική κοινωνική ευθύνη, ακριβώς γιατί μπορεί να επιφέρει πιο γρήγορα αποτελέσματα». 

Ο υφυπουργός ευχαρίστησε τον Όμιλο Βαρδινογιάννη αλλά και την Κυπριακή Δημοκρατία για την αρωγή της στη γειτονική Αρτέμιδα.

Ο εκτελών χρέη δημάρχου Δημήτρης Χρονόπουλος καλωσόρισε την κα Βαρδινογιάννη και στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο πρώην δήμαρχος Ζαχάρως Πανταζής Χρονόπουλος.

Η κ. Βαρδινογιάννη, με την άφιξή της αγκάλιασε τους κατοίκους που την υποδέχτηκαν και ειδικά τους ηλικιωμένους

Φανερά συγκινημένη, μίλησε για την όλη προσπάθεια που στόχο είχε να ξαναγυρίσουν η ζωή και το χαμόγελο στη Μάκιστο, όπως και έγινε. 

«Αγαπημένοι φίλοι και συγχωριανοί μου... 

Από την πρώτη στιγμή που ήρθα στη Μάκιστο, όταν ακόμα έβγαιναν καπνοί από την ερειπωμένη γη και τα καμένα δέντρα, ένιωσα ότι πρέπει κάτι να κάνω ώστε αυτό το πανέμορφο χωριό να ανθίσει ξανά, να αναγεννηθεί από τις στάχτες του. 

Τα βλέμματα των κατοίκων που αντίκρισα τότε, με την απελπισία ζωγραφισμένη στο πρόσωπό τους, τα σπίτια που είχαν γκρεμιστεί μαζί με τις ελπίδες τους, τα λουλούδια και τα κεριά στο σημείο που χάθηκαν συνάνθρωποι μας, το καπέλο του ηρωικού πυροσβέστη πάνω στο κατεστραμμένο πυροσβεστικό όχημα στην άκρη του δρόμου, όλα αυτά είναι εικόνες που χαράχτηκαν βαθιά στη σκέψη μου και στην καρδιά μου. 

Εικόνες που ανακαλούσα κάθε μέρα από τότε μέχρι σήμερα και μεγάλωναν το πείσμα με το οποίο ο σύζυγός μου και εγώ πραγματοποιήσαμε την υπόσχεσή μας. 

Η Μάκιστος να ζωντανέψει ξανά και να μεταμορφωθεί στο χωριό που εβδομήντα οικογένειες ονειρευόντουσαν». 

Η κα Βαρδινογιάννη χαρακτήρισε τη χθεσινή ημέρα, ημέρα χαράς, που χάρη και στην προσπάθεια τη δική της και του Ομίλου, αλλά και χάρη στην αγάπη των κατοίκων για τον τόπο τους η Μάκιστος παραμένει ζωντανή. 

Χαρακτήρισε δε την πράξη της οικογένειας ως ανθρώπινο χρέος, όχι δέσμευση αλλά φροντίδα, τονίζοντας πως δεν μπορούσε να μείνει αμέτοχη μπροστά σε μια τέτοια συμφορά. 

«Θελήσαμε να ξαναχτίσουμε το χωριό με τη δική μας μελέτη χωρίς να αλλάξει το χαρακτήρα του

Να αγκαλιάσει τους κατοίκους του και να τους προσφέρει σιγουριά και προστασία. 

Και η μεγαλύτερη ανταμοιβή μας είναι το χαμόγελο των παιδιών που ήταν γύρω μας, που βλέπουμε σήμερα κοντά μας και που είναι το μέλλον αυτού του τόπου. 

Αυτά τα παιδικά χαμόγελα εξαφανίζουν από την ψυχή μας το γκρίζο της στάχτης που σκέπασε τότε το φως της Ηλειακής γης, με τους γονείς τους να δίνουν ζωή στα νέα κτίρια που ορθώνονται σήμερα γύρω μας. 

Δεν κρύβω όμως ότι τα λόγια σας με άγγιξαν βαθειά και η υποδοχή σήμερα που μου επιφυλάξατε με τίμησε με πολύ συγκινητικό τρόπο και με έκανε να αισθανθώ ως δικός σας άνθρωπος».

Ο νομάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας, ευχαρίστησε την κα Βαρδινογιάννη και τον Όμιλο για τις μεγάλες πράξεις αποκατάστασης στη Μάκιστο.

Σχολίασε όμως και τη στάση της Πολιτείας διαφωνώντας με τον κ. Σηφουνάκη και λέγοντας πως «η επίσημη πολιτεία τρία χρόνια τώρα υστερεί σε σχέση με τις πράξεις που έκαναν και ο Όμιλος Βαρδινογιάννη και οι Κύπριοι αδερφοί μας, η Κυπριακή Κυβέρνηση. 

Τρία χρόνια μετά τις καταστροφές η επίσημη Πολιτεία έχει προχωρήσει στην οικιστική αποκατάσταση σε ποσοστό 70% περίπου και ακόμα αρκετός κόσμος μένει σε λυόμενα και άλλοι έχουν πάρει μόνο την πρώτη δόση, ούτε τη δεύτερη ούτε την τρίτη δόση κι αυτό οφείλεται στις καθυστερήσεις της Πολιτείας και στο ότι στο Ταμείο Μολυβιάτη αυτά τα χρήματα ακόμα μένουν ανεκμετάλλευτα. 

Φαντάζομαι πως με την κατάθεση του Σχεδίου Ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών τις επόμενες ημέρες, θα γίνει η μεταβίβαση των χρημάτων αυτών στις περιφερειακές επιτροπές».

Ακολούθησε η ανάγνωση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για ανακήρυξη της κας Μαριάννας και του κ. Βαρδή Βαρδινογιάννη σε επίτιμους δημότες Ζαχάρως, από τον πρόεδρο του ΔΣ κ. Σχίζα. 

Ακόμα ο πρόεδρος του χωριού κ. Πόθος της προσέφερε το χρυσό κλειδί του χωριού.

Μόλις ολοκληρώθηκαν οι ομιλίες πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της πλατείας της «Ράχης»,που έλαβε το όνομα «Πλατεία Μαριάννας και Βαρδή Βαρδινογιάννη» και τα αποκαλυπτήρια της προτομής της κας Βαρδινογιάννη, που ετοιμάστηκε από το δήμο, αλλά και δύο στηλών, μιας για τους Μακισταίους νεκρούς των πυρκαγιών και μια για τους δωρητές

Στη συνέχεια οι τοπικοί φορείς προσέφεραν δώρα στην κα Βαρδινογιάννη, ανάμεσά τους ο δήμος Ζαχάρως, η Νομαρχία Ηλείας, κάτοικοι του χωριού, η ΕΑΣ Ηλείας Ολυμπίας.

Η κα Βαρδινογιάννη, προσέφερε συμβολικά δύο εικόνες στο δήμο και στο χωριό και στους μαθητές και τα παιδιά της Μακίστου, από ένα βιβλίο της UNESCO. 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τραγούδια από την χορωδία του Δημοτικού Σχολείου Ζαχάρως ενώ οι μαθητές προσέφεραν στην κυρία Βαρδινογιάννη ένα λεύκωμα. 

Λίγο πριν αποχωρήσει, επισκέφθηκε κάποια σπίτια που ανακατασκευάστηκαν από τον Όμιλο, δίνοντας την υπόσχεση ότι σύντομα θα επιστρέψει σε μια ανεπίσημη επίσκεψη καθώς όπως είπε αισθάνονται τους κατοίκους της Μακίστου πλέον σαν οικογένειά τους.

Δήλωσε ότι θα είναι πάντα δίπλα στους κατοίκου της Μακίστου και ζήτησε να μη διστάζουν να επικοινωνούν μαζί της για ό,τι χρειάζονται.



Απο την εφημερίδα ΜΑΚΙΣΤΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top