24 Οκτ 2023
0 σχόλια

Λoγαρıασμoί ρεύματoς: Αυξńσεις «φωτıά» από Νοέμβριο

 

Αυξήσεις που «καίνε», ακόμα περισσότερο, ανακοίνωσαν για τον Νοέμβριο οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος.

Ενδεικτικό είναι ότι σε μία περίπτωση η αύξηση της τιμής της κιλοβατώρας φτάνει ακόμα και το 88%!

Η πλειονότητα των προμηθευτών κινείται με αυξήσεις από 10% έως και 40%. 

Ποσοστά τα οποία προκύπτουν συγκρίνοντας τις καθαρές τιμές, δηλαδή χωρίς τις επιδοτήσεις.

Το σήμα της αύξησης έδωσε η ΔΕΗ, αυξάνοντας το βασικό της τιμολόγιο -για πρώτη φορά μετά από πέντε μήνες- κατά 10%, στα 17 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 15,5 που ήταν προηγουμένως).

Στο ίδιο «μονοπάτι» κινήθηκαν και οι υπόλοιποι πάροχοι, με τις αυξήσεις σε πολλές περιπτώσεις να κινούνται στο 20%-30%

Η μέση ονομαστική χρέωση για τον Νοέμβριο αγγίζει τα 16,7 λεπτά ανά kWh, αυξημένη κατά 18% έναντι του Οκτωβρίου, όταν είχε διαμορφωθεί στα 14,2 λεπτά. 

Το «φάσμα» των χρεώσεων εκτείνεται από τα 9,9 έως τα 24,3 λεπτά/ κιλοβατώρα.

Η αιτία των αυξήσεων

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, βασικός «υπαίτιος» της ανόδου είναι οι πρόσφατες αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου στον κόμβο TTF της Ολλανδίας, «στη σκιά» της πολεμικής σύρραξης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, αλλά και της βλάβης (πιθανότατα από δολιοφθορά) στον υποθαλάσσιο αγωγό μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας.

Ως αποτέλεσμα των δύο αυτών παραγόντων, το συμβόλαιο για τον επόμενο μήνα στο TTF «τρέχει» αυτή τη στιγμή στα 50 ευρώ/ μεγαβατώρα, ενώ το αντίστοιχο του Οκτωβρίου είχε κλείσει στα 36,53 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η αύξηση αυτή θα «περάσει» στην εγχώρια χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας τον επόμενο μήνα, ωθώντας προς τα πάνω το κόστος προμήθειας των εταιρειών, με συνέπεια οι πάροχοι να αυξήσουν τα τιμολόγιά τους.

Στο πλαίσιο αυτό, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τις αμέσως επόμενες ημέρες οι αποφάσεις του ΥΠΕΝ ως προς το ύψος της επιδότησης που θα καθορίσει και το πού θα διαμορφωθούν οι τελικές χρεώσεις.

Τους τελευταίους μήνες η επιδότηση κινείται στο 1,5 λεπτό/κιλοβατώρα

Εάν παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα, θα προκύψει επιβάρυνση για τα νοικοκυριά. 

Το ενδεχόμενο αύξησης της επιδότησης δεν μπορεί να αποκλειστεί, ωστόσο θολώνει το μήνυμα της «επιστροφής στην κανονικότητα» που προσπαθεί να περάσει το υπουργείο εν όψει της λήξης των έκτακτων μέτρων και της ενεργοποίησης της νέας τιμολογιακής πολιτικής των παρόχων την 1η Ιανουαρίου 2024.

Μάλιστα, το οικονομικό επιτελείο φαίνεται ότι ήδη επεξεργάζεται να δοθεί κάποιο επίδομα προς τους πολίτες μετά από αίτησή τους στο πρότυπο του πετρελαίου θέρμανσης.

Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται ενδεχομένως και εντός της εβδομάδας και σύμφωνα με εκτιμήσεις θα βρίσκονται στα επίπεδα του επιδόματος θέρμανσης.


Δείτε τα τιμολόγια ανά πάροχο στο 24wro.com.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top