27 Νοε 2023
0 σχόλια

Κείμενο Τριανταφυλλιάς Νιάρχου: Αφιέρωμα για την ημέρα Πανελλαδικού Εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης

 

Αφιέρωμα για την ημέρα Πανελλαδικού Εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης

Η σημερινή  ημερομηνία (25 Νοεμβρίου) εκτός  από τις κοινωνικές μου υποχρεώσεις  να  ευχηθώ  χρόνια πολλά  στις φίλες μου Κατερίνες  θυμήθηκα ότι σήμερα είναι   και  η ημέρα Πανελλαδικού Εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης

που καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου το 1982 (νόμος 1582/82) και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Νοεμβρίου (ημερομηνία της ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοποτάμου το 1949) 

για να τιμηθεί η αντίσταση των Ελλήνων κατά των κατοχικών δυνάμεων (Γερμανικών, Ιταλικών και Βουλγαρικών) την περίοδο 1941-1944..  

Δεν έπεσε όμως κάτι  για  γιορτασμό στην αντίληψη  μου, μπορεί όμως να κάνω και λάθος  και ζητώ   συγνώμη  εκ  των προτέρων,    θα  γράψω   λίγά λόγια  για  την εποχή  της  περιόδου  αυτής  που θα αφορούν  το χωριό μου  την Καλίδονα  για να μην ξεχνιόμαστε.

Τα  πατριωτικά αισθήματα σε όλες τις χρονικές ιστορικές περιόδους ήταν ανεπτυγμένα   σε όλους τους πατριώτες μας, οι οποίοι συνέχισαν να αγωνίζονται  για  την ανεξαρτησία και την ελευθερία τους.


Τη χρονική περίοδο 1941-1944, που γράφτηκε η σύγχρονη ιστορία  της χώρας μας,αρκετοί πατριώτες συμμετείχαν ενεργά.


 Μέσα από τη δράση, τις ιδέες και την καθημερινότητα τους παρουσιάζεται η τοπική ιστορία του χωριού μας. 

Αρκετοί σκοτώθηκαν και άφησαν χήρες και ορφανά, άλλοι εγκατέλειψαν τις σπουδές  τους για να αφιερωθούν στον αγώνα και άλλοι χάθηκαν άδικα κατά τον εμφύλιο σπαραγμό, που βασάνιζε  τη πατρίδα μας  για πολλά χρόνια. 

Όλοι τους, ο καθένας από τη δική του πλευρά, αγωνιζόταν για την Ελλάδα.



Τη δεκαετία 1940-1950, το χωριό μας αντιμετώπισε άσχημες καταστάσεις από ανθρώπινα λάθη

Σκοτώθηκαν, εκτελέστηκαν, φυλακίστηκαν και απομονώθηκαν πατριώτες μας, σε σημείο που στερήθηκαν και την εκπαιδευτική τους μόρφωση. 

Κάηκαν σπίτια, χάθηκαν περιουσίες και οι νέοι μετανάστευσαν σε αστικά κέντρα, γιατί το μίσος και η διχόνοια δεν επέτρεπε τη συνέχιση της ζωής τους στο χωριό, με αποτέλεσμα  το χωριό μας να συρρικνωθεί.



Εμείς οι νεότεροι, έχουμε ηθική υποχρέωση να κρατήσουμε άσβεστη τη μνήμη τους και να θαυμάσουμε τον πατριωτισμό και τη ψυχική τους δύναμη, που σε πολύ αντίξοες συνθήκες πολεμούσαν

Καλούμαστε να ξεχάσουμε τα μίση και τα πάθη και να προχωρήσουμε μπροστά ενωμένοι για μια καλύτερη Ελλάδα. 

Ας αφήσουμε αλώβητη την εθνική μας κληρονομιά στα παιδιά και τα εγγόνια μας, αγωνιζόμενοι για τα μεγάλα ιδανικά  της πατρίδας μας

Η μικρή αναφορά μου  είναι ένα μνημόσυνο  στη μνήμη  όλων αυτών που δεν είναι πλέον  αναμεσά μας

Οι  φωτογραφίες που  σας παραθέτω  μας δείχνουν τη δράση  ανδρών και γυναικών  εκείνη  την εποχή. 

ΚΑΛΟ ΞΗΜΕΡΩΜΑ   ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ!


Τριανταφυλλιά Νιάρχου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top