25 Αυγ 2014
0 σχόλια

Ηλεία: Πυρκαγιές και κρίση οδήγησαν στην απόλυτη ένδεια – Η έρευνα του Πάντειου

Οι επιπτώσεις των φονικών πυρκαγιών του 2007 στην Ηλεία, αποτέλεσαν αντικείμενο ερευνών για πολλούς επιστήμονες στην Ελλάδα και τον κόσμο. 

Από το καλοκαίρι του 2013, έχουν παρουσιαστεί τα αποτελέσματα έρευνας που διενήργησαν οι καθηγητές - ερευνητές του Πάντειου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Σπουδών κ.κ. Αντώνης Κολημενάκης, Κλάιβ Ρίτσαρντσον, Μενέλαος Θεοδωρουλάκης και Όλγα Στασινοπούλου, για τις επιπτώσεις αυτές.


Σύμφωνα με αυτή τη μεγάλη έρευνες, διαπιστώθηκε ότι, ο συνδυασμός των επιπτώσεων της πυρκαγιάς με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, έχει οδηγήσει πολλούς από τους κατοίκους των απομακρυσμένων και ορεινών κυρίως περιοχών, να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της απόλυτης ένδειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

«Δεν μιλάμε απλά για φτώχια και σχετική φτώχια ή έλλειψη βασικών αγαθών, αλλά μιλάμε για την απόλυτη φτώχια δηλαδή την έλλειψη ακόμα και των αναγκαίων για τη καθημερνή διαβίωση» είχε επισημάνει ο Δρ. Μενέλαος Θεοδωρουλάκης στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας στην Ηλεία πέρυσι.

«Ειδικά οι ορεινές περιοχές του νομού Ηλείας χαρακτηρίζονται από έναν ιδιαίτερο κοινωνικό αποκλεισμό λόγω της αδυναμίας πρόσβασης σε πολύ βασικές κοινωνικές υπηρεσίες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι άνεργοι των ορεινών περιοχών δεν μπορούν να προσφύγουν στον ΟΑΕΔ να ανανεώσουν την κάρτα ανεργίας λόγω της φτώχιας που έχουν και της αδυναμίας ακόμα και για τα τέσσερα ευρώ του εισιτηρίου του ΚΤΕΛ για να μεταβούν στον Πύργο ή την Αμαλιάδα.

Αυτό αποδεικνύει ότι υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα προσβασιμότητας όλων αυτών των κατοίκων των απομακρυσμένων περιοχών που αποτελεί και βασικό ζήτημα για τον αποκλεισμό που βιώνουν και από υπηρεσίες υγείας αλλά και από άλλες κοινωνικές υπηρεσίες» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δρ. Θεοδωρουλάκης.

Ανάγκη πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες

Επιπλέον ο Δρ. Θεοδωρουλάκης είχε αναφέρει ότι πολύ χαρακτηριστική είναι η έλλειψη οποιασδήποτε υπηρεσίας ψυχικής υγείας. «Συναντήσαμε πάρα πολλούς ανθρώπους που εμφανώς αντιμετώπιζαν προβλήματα κατάθλιψης ή άλλων ψυχικών διαταραχών οι οποίοι μας δήλωναν ότι δεν υπάρχει καμία υπηρεσία να τους υποστηρίξει για το πρόβλημα τους.

Οι προτάσεις μας είναι ότι πρέπει με κάθε τρόπο οι δημόσιες υπηρεσίες και ιδιαίτερα η τοπική αυτοδιοίκηση να φροντίσει και να βελτιώσει την προσβασιμότητα αυτών των ανθρώπων σε βασικές υπηρεσίες.

Η πρόταση μας είναι ότι πρέπει να δημιουργηθούν κινητές μονάδες και τα ΚΕΠ να περνάνε μια φορά την εβδομάδα από κάθε γεωγραφική περιοχή αλλά και άλλες υπηρεσίες όπως το Βοήθεια στο σπίτι να ενδυναμωθούν και να έχουμε καλύτερη πρόσβαση στους κατοίκους των απομακρυσμένων περιοχών.

Το πρόβλημα δε το συναντάμε ούτε στη Ζαχάρω ούτε στις παραθαλάσσιες περιοχές, τις αστικές και ημιαστικές περιοχές τα μεγάλα προβλήματα φτώχιας και κοινωνικού αποκλεισμού είναι στις απομακρυσμένες ορεινές περιοχές».

Παράλληλα, ο καθηγητής του Πάντειου Πανεπιστημίου Κλάιβ Ρίτσαρντσον επισήμανε ότι όλα τα προβλήματα οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην οικονομική κρίση που συνέπεσε με τις πυρκαγιές,

ενώ η αναπληρώτρια Καθηγήτρια Όλγα Στασινοπούλου που είχε και την ευθύνη της τελικής διαμόρφωσης των προτάσεων πολιτικής, επισήμανε ότι θα πρέπει να αναπτυχθούν δράσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων κοινωνικού αποκλεισμού και ένδειας μέσω της δημιουργίας κοινωνικών εταιριών, κοινωνικών συνεταιρισμών.

Ίσως είναι περιττό να επισημάνουμε πως ένα χρόνο μετά από αυτή την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας αλλά και των προτάσεων που κατατέθηκαν τίποτα δεν έγινε προς αυτή την κατεύθυνση…

Πηγή: ilialive.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top