22 Δεκ 2014
0 σχόλια

Δικαστική απαγόρευση κατάσχεσης μισθών και συντάξεων για χρέη σε δημόσιο και τράπεζες

κατάσχεση
Δύο δικαστικές αποφάσεις, από το Συμβούλιο της Επικρατείας και το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης ανατρέπουν τα όσα ισχύουν εδώ και αρκετούς μήνες στη χώρα


 καθώς απαγορεύουν πλήρως την κατάσχεση μισθών και συντάξεων για χρέη στο δημόσιο και τις τράπεζες. Παράλληλα, απαγορεύουν για τους ίδιους λόγους τη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών και θυρίδων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστότοπου protothema.gr με βάση τις δικαστικές αποφάσεις ο μισθός και η σύνταξη δεν δύνανται να κατασχεθούν ανεξάρτητα αν ο μισθωτός ή ο απόμαχος της εργασίας έχει συναινέσει να λαμβάνει η τράπεζα από τον λογαριασμό του τις μηνιαίες δόσεις για αποπληρωμή δανείου.

 Η συμφωνία αυτή δεν είναι επιτρεπτή και η εκχώρηση που έκανε ο εργαζόμενος προς την τράπεζα είναι αυτοδικαίως άκυρη.

Την απόφαση αυτή έλαβε το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης δικαιώνοντας δημοτικό υπάλληλο.

Στο σκεπτικό της απόφασης σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Αστικό Κώδικα, Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, νόμους 1453/1938 και 2322/1995), εξαιρούνται από την κατάσχεση ο μισθός και οι συντάξεις εκτός αν πρόκειται να ικανοποιηθεί απαίτηση για διατροφή, οπότε επιτρέπεται να γίνει μέχρι του μισού ποσού του μισθού ή της σύνταξης.

Ακόμη, ότι προβλέπεται από νομοθετικό πλαίσιο (Ν. 1453/1938) ότι «αι αποδοχαί των δημοσίων πολιτικών υπαλλήλων και των στρατιωτικών, ως και οι συντάξεις, μερίσματα, εφάπαξ βοηθήματα ή επιστροφαί κρατήσεων των ανωτέρω δεν εκχωρούνται, ουδέ κατάσχονται», εκτός ορισμένων ελάχιστων εξαιρέσεων.

Σύμφωνα πάντα με την απόφαση, οι απαγορευτικές νομοθετικές δικλίδες κατάσχεσης μισθού και συντάξεως αποσκοπούν στο να προστατεύσουν «ένα ελάχιστο εισόδημα των ανθρώπων που βιοπορίζονται από την εργασία τους και είναι αναγκαίο για τη συντήρηση των ιδίων και των οικογενειών τους».

Διαβάστε περισσότερα στοkoolnews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top