4 Αυγ 2015
0 σχόλια

Μοναδική ευκαιρία για τον τόπο η αφή της Φλόγας στην Ολυμπία!

η αφή της Φλόγας στην Ολυμπία
Κ.ΝΙΚΟΛΟΥΤΣΟΣ: Να αποκτήσουν
οι εκδηλώσεις περιεχόμενο με
ουσιαστικό αποτέλεσμα για την Ηλεία.

Να μην χαθούν και άλλες τελετές που έμειναν απλώς…τελετές για τους Ηλείους όπως συνέβη σε προηγούμενες Ολυμπιάδες…..



ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΚΑΙ
ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΜΑΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ
Κ.ΝΙΚΟΛΟΥΤΣΟΣ
Την σημαντική όσο και μοναδική ευκαιρία που μας δίνει  η τελετή της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, για την αξιοποίηση του ονόματος της Ολυμπίας και της παγκόσμιας προβολής των πλεονεκτημάτων του τόπου μας, επισημαίνει με παρέμβασή του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας κ. Κώστας Νικολούτσος.

Τονίζει μεταξύ άλλων την ανάγκη ουσιαστικού για το νομό μας περιεχομένου στην αφή, μέσα από στοχευμένες δράσεις, και αναφέρεται στο ενδιαφέρον του Επιμελητηριακού Θεσμού, για την σύνδεση της τελετής με την ανάδειξη τοπικών μας προιόντων, κάτι που επιχειρήθηκε με επιτυχία στο πλαίσιο των προηγούμενων εκδηλώσεων για την Ολυμπιάδα του Λονδίνου.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου προκειμένου να μην χαθεί χρόνος και να υλοποιηθεί ένα οργανωμένο όπως σημειώνει πλαίσιο δράσεων, καλεί τους τοπικούς φορείς και πρωτίστως το Δήμο Αρχ. Ολυμπίας, σε συνεργασία. Αναλυτικά η δήλωσή του έχει ως εξής:

Αν και αυτή την χρονική περίοδο, που όλοι είμαστε εγκλωβισμένοι στην αντιμετώπιση της σκληρής καθημερινότητας με τα capital controls, την υποτονική λειτουργία της αγοράς, την αδυναμία ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις από επιταγές, δάνεια, εισφορές και όλα όσα βιώνουμε σήμερα, οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός που θα λάβει χώρα στην Ηλεία.

Αναφέρομαι στην αφή της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα γίνουν στη Βραζιλία το καλοκαίρι του 2016.

Την τελετή της αφής που αναγγέλθηκε για την 21 Απριλίου στην Αρχαία Ολυμπία, καλούμεθα αυτή τη φορά να την περιβάλουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, έχοντας κατά νου ότι δίδεται μοναδική δυνατότητα προβολής του τόπου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Είναι αυτή η φλόγα που μαζί με την ιστορία του Ολυμπισμού κατατάσσουν το BRAND ΟΛΥΜΠΙΑ ως πιο σημαντικό ακόμη και από το BRAND ΕΛΛΑΔΑ.

Για να είναι όμως η διοργάνωση αντάξια της ιστορίας του θεσμού και της σύνδεσης της με τον ευρύτερο χώρο της γενέτειρας των Αγώνων, απαιτείται συστηματική και στοχευμένη δραστηριοποίηση των Ηλείων. Για να δώσουμε όλοι μαζί ουσιαστικό περιεχόμενο στην αφή.

Η πρόσφατη ιστορία διαχείρισης της λαμπαδηδρομίας χαρακτηρίζεται από μια κορυφαία αντίφαση.

 Από τη μια πλευρά έχουμε την ίδια την τελετή στον αρχαιολογικό χώρο, με το πράγματι υποβλητικό τελετουργικό, και από την άλλη έχουμε μια «ευτελή» διαδρομή μέσα στην Ηλεία με ελάχιστους πεζούς λαμπαδηδρόμους, και την χρήση φορτηγών αυτοκινήτων για την μεταφορά της φλόγας.

Πρόκειται για απαξίωση της Αρχαίας Ολυμπίας και γενικότερα της Ηλείας, που υποκαθίσταται από την Αθήνα ένεκα σχεδιασμών με κριτήρια μάλλον ταπεινά.

Ως νέοι γνωρίσαμε ότι τη Φλόγα μετέφεραν πεζή οι καλύτεροι Ηλείοι αθλητές ενώ κατά τις τελευταίες λαμπαδηδρομίες είδαμε να μεταφέρουν τον πυρσό διάφοροι «celebrities» της χώρας, που δεν ήταν σε θέση να διανύσουν τρέχοντας όχι μόνο το καθιερωμένο χιλιόμετρο αλλά ούτε καν 100 μέτρα, με απώτερο σκοπό να τους μένει σαν ιδιοκτησία η δάδα για διακοσμητική χρήση χωρίς να συνδέεται με κάποια προσωπική αθλητική δραστηριότητα.

Παράλληλα, ως Ηλείοι δεν καταφέραμε να διοργανώσουμε τις ελάχιστες εκδηλώσεις που θα διασφάλιζαν ευρύτερη συμμετοχή, προβολή του τόπου, των υπηρεσιών και των προϊόντων του.

Η αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού ζητήματος από την πλευρά μας αποδείχτηκε τελείως πρόχειρη και ατελέσφορη.

Σε άλλους χρόνους ίσως είχαμε «την πολυτέλεια» του ήσσονος ενδιαφέροντος. Τώρα όμως οι ανάγκες είναι επείγουσες και οι ευκαιρίες ελάχιστες.

Το Επιμελητήριο έχει συστηματικά εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για τη σύνδεση του θεσμού με την Ηλεία με κορυφαία εκδήλωσή του την διοργάνωση υψηλής αισθητικής έκθεσης των Ηλειακών προϊόντων στο αίθριο του Δημαρχείου κατά την τελετή της αφής των Αγώνων του Λονδίνου το 2012.

Σε συνέχεια αυτής της προσπάθειας αναλαμβάνει σήμερα την πρωτοβουλία να καλέσει τους φορείς του τόπου, με επικεφαλής το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας στο σχεδιασμό και την οργάνωση ενός πλαισίου δράσεων όπου η συνεργασία με επαγγελματίες ειδικούς θα έχει πρωτεύοντα ρόλο.

Για να θυμηθούμε τις σημαντικές απώλειες που έχουμε ήδη υποστεί ως χώρα και ως Ηλεία , σε σχέση με την προβολή του τόπου μας και όχι μόνο, αρκεί να αναλογιστούμε την διοργάνωση των τριών τελευταίων ολυμπιάδων σε πόλεις όπως το Πεκίνο το 2008, το Λονδίνο το 2012 και το Σότσι το 2014.

 Και στις τρεις αυτές περιπτώσεις δεν καταφέραμε να έχουμε συνδυασμένη και αποτελεσματική παρουσία σε μοναδικές αθλητικές εκδηλώσεις διεθνούς ενδιαφέροντος.

Πέραν αυτών η ενεργή συμμετοχή μας στην αφή στηρίζει τον αγώνα για την ανάδειξη της μοναδικότητας της φλόγας όπως και του χώρου και της αφής της, τη στιγμή που έχουν εφευρεθεί διάφορες imitation αφές με τελευταία αυτή της Πνύκας με την παρουσία , φευ, του Προέδρου της Δημοκρατίας που ίσως από καλοπιστία δεν αντιλήφθηκε το μέγεθος του ατοπήματος που οδηγεί στην απαξίωση την Ολυμπία.

Ο συμβολισμός είναι άρρηκτα και αποκλειστικά συνδεδεμένος με την Ολυμπιακή Φλόγα που μαζί με τα υπόλοιπα ολυμπιακά σύμβολα δημιουργούν το απαραίτητο κλίμα που συγκινεί κάθε άνθρωπο, όσο κοντά ή μακριά και αν βρίσκεται από τον κόσμο της άθλησης.

 Αυτό άλλωστε έχει υπογραμμίσει ο αρχαιολόγος και πρωτοστάτης της προσπάθειας για την μοναδικότητα της φλόγας Κώστας Αντωνόπουλος.

Με πληροφορίες απο το: amaliadanews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top