26 Φεβ 2016
0 σχόλια

Την «πρώτη χρονιά Αριστερά» οι φτωχοί έγιναν φτωχότεροι - Έρευνα της ΤτΕ.

Την «πρώτη χρονιά Αριστερά» οι φτωχοί έγιναν φτωχότεροι
Μειώσεις αποδοχών για μισθωτούς, ύφεση, περικοπές των κοινωνικών δαπανών με αύξηση της φτώχειας έφερε η πρώτη χρονιά διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.


Και μειώσεις αποδοχών για τους μισθωτούς και ύφεση αλλά και περικοπές των κοινωνικών δαπανών που οδήγησαν με τη σειρά τους σε αυξήσεις των ποσοστών της φτώχειας έφερε η πρώτη χρονιά διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το προεκλογικό πρόγραμμα που θα ενίσχυε τα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια ουδέποτε υλοποιήθηκε. Κι όχι μόνον αυτό.

Η περυσινή χρονιά έκλεισε με δραματική περικοπή των κοινωνικών δαπανών. Τα 500 εκατ. ευρώ που δόθηκαν το 2014 για το κοινωνικό μέρισμα έγιναν… 100 εκατ. ευρώ μέσα στο 2015 καθώς αυτός ήταν ο προϋπολογισμός του προγράμματος καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης.

Και μόνο αυτή η μείωση, σε συνδυασμό με την επιβολή νέων φορολογικών μέτρων –και κυρίως των άδικων έμμεσων φόρων που χτυπούν περισσότερο τα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια- ήταν που «εκτόξευσαν» τα ποσοστά της φτώχειας.

Όλοι οι δείκτες φτώχειας επιδεινώθηκαν συγκριτικά με το 2014. Τα ποσοστά είναι εντυπωσιακά: ο δείκτης της σχετικής φτώχειας αυξήθηκε κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες, το χάσμα της φτώχειας κατά 11,1 μονάδες ενώ η σοβαρότητα του κινδύνου φτώχειας κατά 14,2%. Τέτοια ποσοστά, δεν συναντώνται –βάσει της έρευνας της ΤτΕ- σε κανένα από τα μνημονιακά έτη.

Αυτό συμβαίνει διότι οι δείκτες προκύπτουν από τη σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Το 2014, είχε και αυξημένες κοινωνικές δαπάνες αλλά και ανάπτυξη στο ΑΕΠ κατά 0,7% έναντι μείωσης 0,7% το 2015. Αυτή η μεγάλη μεταβολή αποτυπώθηκε έντονα στην έρευνα της ΤτΕ.

 Εκτός από την αύξηση της φτώχειας, η ΤτΕ μιλάει στην έρευνά της και για μείωση των εισοδημάτων μέσα στο 2015. Τα στοιχεία που ενσωματώθηκαν στην έκθεση του διοικητή της ΤτΕ δείχνουν περαιτέρω πτώση των αμοιβών κατά 1,3% το 2015 συγκριτικά με το 2014, έτος κατά το οποίο το σύνολο των αμοιβών εξαρτημένης εργασίας υποχώρησε κατά 2%.

Μετρώντας τις αμοιβές εξαρτημένης εργασίας ανά μισθωτό, η ΤτΕ κατέγραψε πτώση 2,7%, δηλαδή μεγαλύτερη συγκριτικά με το 2014 ενώ τόσο η παραγωγικότητα της εργασίας (μετράει τη μεταβολή του ΑΕΠ προς τη συνολική απασχόληση) όσο και το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος υποχώρησαν κατά 1,1% ανά δείκτη.

Θα περίμενε κανείς η συνεχιζόμενη μείωση των αμοιβών να βελτιώσει την παραγωγικότητα. Αυτό όμως δεν συνέβη διότι το 2015, επανήλθε η ύφεση. Πλέον, οι ελπίδες για αναστροφή των αμοιβών εστιάζονται στην φετινή χρονιά.

Για το σύνολο των αμοιβών εξαρτημένης εργασίας διατυπώνεται πρόβλεψη για αύξηση 1,4% ενώ οι αμοιβές εξαρτημένης εργασίας ανά μισθωτό προβλέπεται ότι θα αυξηθούν κατά 0,9%. Η παραγωγικότητα της εργασίας θα μειωθεί κατά 0,6% ενώ το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος προβλέπεται ότι θα αυξηθεί κατά 1,5%.

Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα στοthetoc.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top