31 Ιουλ 2016
0 σχόλια

Καλλιθέα Ηλείας: Ελιά πρότυπο «αγροβιοδυναμικής διαχείρισης»

Η καλλιέργεια της ελιάς είναι μία από τις κύριες καλλιέργειες στο νομό Ηλείας.


Στην τοπική κοινότητα Καλλιθέας του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, δεσπόζει ο ελαιώνας πενήντα στρεμμάτων ιδιοκτησίας της, Παναγιώτας Νικολούλια.

Η καλλιέργεια ελιάς γίνεται με βάση το πρότυπο της «αγροβιοδυναμικής διαχείρισης» που προτείνει η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Πατρών σε ποικιλία ελιάς «Κορωνέϊκη» και πιστοποιείται από τον οργανισμό ελέγχου και πιστοποίησης «ΔΗΩ».

Το λάδι που παράγει η οικογένεια της Παναγιώτας Νικολούλια, κατέκτησε τρία βραβεία, δύο αργυρά και ένα χάλκινο, σε Διεθνείς διαγωνισμούς ποιότητας ελαιολάδου.

Όλα αυτά τα χρόνια, η οικογένεια καλλιεργούσε τις ελιές της (την ποικιλία κορωνέικης) αποκλειστικά με παραδοσιακές μεθόδους, παράγοντας ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας.

«Για τη λίπανση χρησιμοποιούνται χλωρές λιπάνσεις με ψυχανθή, οργανικά υλικά (ζωικές και φυτικές κοπριές, κομπόστες) καθώς και μικροοργανισμοί, ενώ περιοδικά γίνεται προσθήκη ποσοτήτων οργανικών λιπασμάτων super eco vas σε μορφές που επιτρέπονται από τον κανονισμό 2092/91», αναφέρει η κ. Νικολούλια.

Ανεβάζοντας τον πήχη πιο ψηλά, η κ. Νικολούλια, προχώρησε σε συνεργασία με τους ερευνητές του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και συγκεκριμένα τον τ. αναπληρωτή καθηγητή – ερευνητή κ. Αγγελόπουλο επιστημονικό υπεύθυνο, με την ερευνήτρια, Αθηνά Θεοδωρακοπούλου.

Αποτέλεσμα της διετούς συνεργασίας είναι η βράβευση σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς, του ελαιολάδου της κ. Παναγιώτας Νικολούλια, η οποία είναι ελαιοπαραγωγός στο ερευνητικό πρόγραμμα «Ανάπτυξη του βιολογικού τρόπoυ καλλιέργειας φυτικών προιόντων».

«Για χιλιετίες, το δέντρο της ελιάς έχει καλλιεργηθεί για τον ειδικό και μοναδικό σε γεύση καρπό του: την ελιά. Η ιδιαίτερη γεύση, το άρωμα του ελαιολάδου που παράγουν αυτές οι ελιές είναι πράγματι πολύ ειδική και μοναδική.

Η συγκομιδή των ελιών στο αγρόκτημα αρχίζει αρχές Νοέμβρη.

Με σκληρή εργασία, οι πολύτιμοι καρποί μαζεύονται με πολύ σεβασμό ενώ οι καρποί μεταφέρονται για ψυχρή έκθλιψη στο ελαιοτριβείο του κ. Παττά στην Καλλιθέα.

Η διατήρηση της γονιμότητας του εδάφους αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της διαχείρισης αυτού του ελαιώνα, που στοχεύει στην καλή διατήρηση της γονιμότητας και της φυσικής κατάστασης του εδάφους του ελαιώνα.

Η δομή του εδάφους και η υφή του έχουν άμεση επίδραση στην συγκράτηση του νερού, στον αερισμό του και επιδρούν στην ανάπτυξη των ριζών καθώς και στην ανάπτυξη των ωφέλιμων μικροοργανισμών», επισημαίνει η κ. Νικολούλια.

Τα βραβεία

Αργυρό βραβείο ποιότητας στο Διεθνή διαγωνισμό ATHENA International Olive Oil Competition 2016

Αργυρό αριστείο  ποιότητας στο Διεθνή διαγωνισμό London IOOC 2016, International Olive oil Competition

Χάλκινο βραβείο ποιότητας στο Διεθνή διαγωνισμό OLYMP Awards 2016 Τροφίμων και Ποτών


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΠΗΓΗ ΓΙΑΚΟΥΜΕΛΟΥ
giakoumelou@gmail.com

Πηγή: patrisnews.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top