29 Αυγ 2016
0 σχόλια

Ηλεία: «Χαριστική βολή» στην ήδη μειωμένη ελαιοπαραγωγή!

Ηλεία: «Χαριστική βολή» στην ελαιοπαραγωγή
Ανάστατοι είναι οι ελαιοπαραγωγοί σε πολλές περιοχές της Ηλείας λόγω της απουσίας ψεκασμών για το δάκο,


γεγονός που, όπως λένε, θα επιφέρει τη «χαριστική βολή» στην ήδη μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου που διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Το πρόβλημα είναι έντονο στην πλέον ελαιοπαραγωγική περιοχή που είναι ο δήμος Ζαχάρως-Φιγαλείας, καθώς επίσης και στο όμορο δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων αλλά και σε άλλα σημεία του Νομού, όπου λόγω τεχνικών προβλημάτων δεν έγιναν καθόλου ψεκασμοί για το δάκο!

Ήδη στην ευρύτερη περιοχή της Ζαχάρως τα αποτελέσματα από τη μη διενέργεια ψεκασμών είναι ορατά, αφού τα ελαιόδεντρα έχουν πληγεί σε  έντονο βαθμό, με συνέπεια οι παραγωγοί να είναι σε απόγνωση.

«Ολόκληρη η περιοχή μας είναι χωρίς ψεκασμούς αφού όπως ενημερωθήκαμε δε βγήκαν ανάδοχοι για την καταπολέμηση του δάκου,  από το γεγονός ότι είχαν ελλιπή έγγραφα…

Αναγκαστικά οι παραγωγοί θα πρέπει να κάνουν μόνοι τους  ψεκασμούς, πράγμα όμως ασύμφορο οικονομικά ενώ δεν έχει και  τα επιθυμητά αποτελέσματα» ανέφερε στην «Πρώτη» ο ελαιοπαραγωγός στην  περιοχή της Ζαχάρως κ. Νίκος Σκουρτσίδης.

Μειωμένη ελαιοπαραγωγή

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στο δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, όπου οι παραγωγοί έχουν ν’ αντιμετωπίσουν και τη μειωμένη ελαιοπαραγωγή, που έχει σαν συνέπεια να είναι ακόμη περισσότερο ευάλωτη στο δάκο…

«Σίγουρα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα από την απουσία ομαδικού ψεκασμού, ο οποίος όπως φαίνεται κρίνεται  ασύμφορος  για να γίνει στην περιοχή τη δική μας…

 Έτσι ότι καρπός έχει απομείνει στα δέντρα λόγω της μειωμένης φετινής παραγωγής, θ’ αφανιστεί και αυτός  εξαιτίας της απουσίας οργανωμένων ψεκασμών» δήλωσε  ο εντεταλμένος σύμβουλος για τα αγροτικά θέματα στο δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων κ. Παν. Βασιλόπουλος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο στις παραπάνω περιοχές όσο και σε άλλα σημεία του Νομού όπου δεν έγιναν ψεκασμοί,  οι  καταστροφές από το δάκο θα επιφέρουν τεράστιο πλήγμα στο εισόδημα των παραγωγών, που επί το πλείστον συναρτάται από την παραγωγή λαδιού που έχουν κάθε έτος…

«Το εισόδημα των παραγωγών  θα μειωθεί ακόμη περισσότερο μετά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια ο αγροτικός τομέας» επεσήμανε ο κάτοικος στην επαρχία  Ολυμπίας κ. Γιώργος Πολυτσόπουλος.

Στο μεταξύ εκ μέρους του τομέα δακοκτονίας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Ηλείας, έγινε γνωστό πως δεν υπήρξε ανάδοχος στο διαγωνισμό για τις προαναφερόμενες περιοχές, οπότε δεν διενεργήθηκε και επαναληπτικός, ενώ μετά την παρέλευση του πρώτου 15ήμερου του Αυγούστου δεν είναι δυνατή η εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας και θα πρέπει να μεριμνήσουν οι ίδιοι για την προστασία της ελαιοπαραγωγής τους!

Επιμέλεια: Κώστας Αντωνόπουλος
Πηγή: protinews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top