9 Σεπ 2020
0 σχόλια

Τα Γενέθλια της Θεοτόκου σεμνά και ταπεινά λόγω Covid-19, στην Ι. Μ. Εισοδιωτίσσης Πύργου

 

«Γεννιέται πάντων η Χαρά από Ιωακείμ και Άννα και αγάλλονται οι Χριστιανοί, που απόκτησαν τη Μάνα.

  

Μήνυμα στέλνει ο Εύσπλαχνος σ’ όλη την Οικουμένη, πως την κατάρα έλυσε, η Κεχαριτωμένη».  

Με περιορισμένο αριθμό προσκυνητών λόγω του Covid-19, σύμφωνα με σχετική απόφαση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Γερμανού και τηρώντας τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας, εορτάστηκε με σεμνότητα και ιεροπρέπεια το Γενέθλιο της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Ιερά Μονή Εισοδιωτίσσης στο Δ.Δ. Αγίου Ιωάννου Πύργου, η οποία και ανακαινίσθηκε πρόσφατα. 

Στις εγκαταστάσεις αυτής στεγάζεται επίσης από το 1978 και η διακεκριμένη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής και Αγιογραφίας της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, με υπεύθυνο τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωλένης κ.κ. Αθανάσιον.    

Η εορτή της Γεννήσεως της Παναγίας έχει ιδιαίτερη θέση μέσα στο ετήσιο εορτολόγιο της Εκκλησίας μας, διότι η Θεοτόκος είναι όντως μεγάλο δώρο του Θεού όχι μόνο για τους γονείς αυτής τον Ιωακείμ και την Άννα που δεν μπορούσαν να τεκνοποιήσουν, αλλά είναι και ένα μεγάλο δώρο του Θεού για όλο τον κόσμο, διότι το γεγονός της Γεννήσεως της Θεοτόκου είναι το προμήνυμα της σωτηρίας του κόσμου, για αυτό και ο υμνωδός λέγει: 

«Η Γέννησίς σου, Θεοτόκε χαράν εμήνυσε πάση τη οικουμένη…».  Η εορτή του Γενέθλιου της Θεοτόκου είναι η πρώτη Θεομητορική εορτή του νέου εκκλησιαστικού έτους, διότι από τη Γέννηση της Θεοτόκου αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση της σωτηρίας του ανθρώπου. 

Με την Γέννηση της Παναγίας, επιστρέφει  ο Θεός στην γη επιστρέφει και πάλι κοντά στον άνθρωπο. 

Όχι βέβαια ότι τον είχε εγκαταλείψει ποτέ, διότι η αγάπη του Θεού δεν εγκαταλείπει ποτέ τα πλάσμα του, αλλά διότι ο άνθρωπος είχε απομακρυνθεί με την θέλησή του από τον Θεό και είχε απομακρυνθεί, γιατί δεν επίστευσε τον λόγο του Θεού. 

Με την Γέννησή της η Παρθένος Μαρία αναγεννά πλέον τον σύμπαντα κόσμο. Μέσω Εκείνης έρχεται η σωτηρία στο ανθρώπινο γένος. 

Καταργεί την κατάρα του προπατορικού αμαρτήματος, δεχόμενη στα σπλάχνα Της τον Παντοκράτορα Θεό! 

Έτσι ολάκερη η ανθρωπότητα αγιάζεται. 

Η Παναγία μας είναι εκείνη που πρώτη ακούει, ως σπλαγχνική Μητέρα, τις προσευχές και τις ικεσίες μας και παρακαλεί τον Υιό της να σώζει τον κόσμο. 

Η Παναγία είναι εκείνη που με την ζωή της, με την πίστη της, με την αφοσίωσή της στο θέλημα του Θεού, με τον πανάγιο βίο της, έγινε και είναι η Μητέρα όλων των πιστών Χριστιανών, μιας που και ο ίδιος ο Χριστός μας αποκάλεσε αδέλφια Του!  

Η Αγία Ορθόδοξη Ανατολική Εκκλησία μας δεν εορτάζει βέβαια τα γενέθλια των ανθρώπων, διότι αυτό είναι ξενόφερτο και δυτικής προέλευσης έθιμο. 

Εορτάζει όμως και τιμά το όνομα του αγίου ή της αγίας, που ο κάθε άνθρωπος λαμβάνει κατά την Βάπτισή του, διότι ο άγιος είναι ο προστάτης και αυτός που δέεται για τον καθένα μας. 

Γίνεται εξαίρεση ειδικά από την Εκκλησία μας για τρία Γενέθλια: τα Γενέθλια του Χριστού (Χριστούγεννα), το Γενέθλιο του Προδρόμου στις 24 Ιουνίου και το Γενέθλιο της Παναγίας μας στις 8 Σεπτεμβρίου, διότι αυτές οι ιερές μνήμες σηματοδοτούν την ανακαίνιση της ανθρωπότητας. Ιδιαίτερα δε η Γέννηση της Παναγίας μας σηματοδοτεί την προετοιμασία του ανθρωπίνου γένους για την λύτρωση από την αμαρτία και τον θάνατο.  


Πρεσβύτερος Νικόλαος Κατσηδήμας

Πηγή: odigos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top