Η γυναικεία παρουσία στις Ένοπλες Δυνάμεις έχει ισχυροποιηθεί
Επτά ημερομηνίες αποτελούν «σταθμούς» στη θεσμοθετημένη παρουσία των γυναικών στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Στην Ελλάδα, σε όλους τους πολέμους οι γυναίκες συμμετείχαν ενεργά και η συμβολή τους υπήρξε αξιοθαύμαστη. Η παρουσία των γυναικών στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ξεκινά το 1912-1913 όπου παρείχαν υγειονομική περίθαλψη στους στρατιώτες των Βαλκανικών Πολέμων και ενισχύεται το 1933 με τη πρόσληψή τους στο στρατό με την ιδιότητα δημοσίου υπαλλήλου.
Σε ό,τι αφορά όμως στη συστηματική κατάταξη των γυναικών στις Ένοπλες Δυνάμεις, και στην θεσμοθετημένη συμμετοχή τους, οι παρακάτω ημερομηνίες υπήρξαν “ορόσημο”:
1946 – Στρατιωτική Σχολή Εκπαιδεύσεως Αδελφών Νοσοκόμων
Το 1946 αποφασίστηκε η συγκρότηση της πρώτης παραγωγικής σχολής γυναικών αξιωματικών ως μόνιμο στρατιωτικό νοσηλευτικό προσωπικό και η εισαγωγή των πρώτων 21 σπουδαστριών το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς.
Η απόφαση λήφθηκε στα πλαίσια της αναδιοργανώσεως του ΕΣ, που πραγματοποιείτο την εποχή εκείνη, αλλά και ως αποτέλεσμα των συνεπειών και των εμπειριών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η Σχολή ονομάστηκε «Στρατιωτική Σχολή Εκπαιδεύσεως Αδελφών Νοσοκόμων», από την οποία προέκυψε αργότερα η σημερινή ΣΑΝ.
1979 : Κέντρο Εκπαιδεύσεως Γυναικών
Ο Νόμος 705/1977 “Περί στρατεύσεως των Ελληνίδων” απετέλεσε την αφετηρία για την κατάρτιση και θέσπιση νόμων, προεδρικών διαταγμάτων και υπουργικών αποφάσεων, που σκοπό είχαν τη νομοθετική ρύθμιση των γυναικών στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Με βάση το νόμο αυτό, κατά το διάστημα 5-7 Φεβρουαρίου 1979 πραγματοποιήθηκε κατάταξη της 1ης Σειράς στο ΣΞ, στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Γυναικών στην Αθήνα, που τότε υπαγόταν στην ΑΣΔΕΝ.
Ήταν η αρχή για την ένταξη σε εθελοντική βάση των γυναικών, ως Υπαξιωματικοί στους τρεις Κλάδους.
1985 – 1992 : Ο.Π.Υ. – Ε.Π.Υ – Ε.Μ.Θ.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 1513/85 κατατάχθηκαν Οπλίτες Πενταετούς Υποχρέωσης (ΟΠΥ) το 1985 στο Στρατό Ξηράς, ενώ το 1989 κατατάχθηκαν στο Πολεμικό Ναυτικό και το 1990 στην Πολεμική Αεροπορία (με το άρθρο 13 του Ν. 1848/89).
Σύμφωνα με το άρθρο 9 παρ. 1 του Νόμου 2109/92, ο θεσμός των Ο.Π.Υ. μετονομάστηκε σε «Εθελοντές Πενταετούς Υπηρεσίας (Ε.Π.Υ.)» .
Οι υπαξιωματικοί προελεύσεως Ε.Π.Υ., μετά την παρέλευση της πενταετίας, εντάσσονται στο θεσμό των «Εθελοντών Μακράς Θητείας» (ΕΜΘ).
1991 : ΣΣΕ/Σώματα – ΣΝΔ/Μηχανικοί – ΣΙ/Μηχανικοί – ΣΣΑΣ
Το 1991, με βάση το Νόμο 1911/90, πραγματοποιήθηκε η ένταξη των πρώτων γυναικών στις παραγωγικές Σχολές Αξιωματικών και των τριών Κλάδων, αλλά όχι σε μάχιμες θέσεις.
Στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) στα «Σώματα», στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ) ως Μηχανικοί, στη Σχολή Ικάρων (ΣΙ) ως Μηχανικοί και στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ).
1996 : ΣΜΥ – ΣΤΥΑ – ΣΥΔ
Με Υπουργική απόφαση Φ 3 // 1996 καθορίζεται η εισαγωγή γυναικών στις Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι Σχολές είναι :
α) Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) μόνο η ειδικότητα των Διοικητικών,
β) Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΤΥΑ), γ) Σχολή Υπαξιωματικών Διοικητικών (ΣΥΔ).
2001 : Επαγγελματίες Οπλίτες
Σύμφωνα με το νόμο 2936/2001, το 2001 προσλαμβάνονται και γυναίκες Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ) σε ειδικότητες διοικητικής μέριμνας και υποστήριξης των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.
To 2007 προσλαμβάνονται και στα Όπλα.
2002 : ΣΣΕ/Όπλα – ΣΝΔ/Μάχιμοι – ΣΙ/Ιπτάμενοι – ΑΣΥ/Μάχιμοι
H εισαγωγή των πρώτων γυναικών στην κατηγορία των «Όπλων» στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, στους Ιπτάμενους της Σχολής Ικάρων και στους Μάχιμους της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, καθώς και στις «μάχιμες» ειδικότητες των παραγωγικών Σχολών Υπαξιωματικών, ολοκλήρωσε την χωρίς περιορισμό εισαγωγή των γυναικών σε όλες τις σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων.
Πλέον, ο ρόλος της γυναίκας στις Ένοπλες Δυνάμεις έχει θεσμοθετηθεί σε όλες τις ειδικότητες και συμμετοχή του γυναικείου φύλου σε μάχιμες θέσεις είναι πλέον αυξημένη, και η γυναικεία παρουσία στις Ένοπλες Δυνάμεις έχει ισχυροποιηθεί και ως προς την εξέλιξή της στη ιεραρχία και ως προς το ποσοστό κάλυψης θέσεων από το γυναικείο φύλο.
Πηγή: pentapostagma.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου