30 Απρ 2023
0 σχόλια

Σαρρώνει τα πάντα ο αγωγός East Med στο πέρασμα του από τη Δυτική Ελλάδα

 

«Αρμαγεδδών» EastMed σε Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία - Επηρεάζει προστατευμένες περιοχές, αρχαιολογικούς χώρους και ολόκληρους οικισμούς

Σοβαρά ερωτηματικά για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που θα αφήσει στην περιοχή η πιθανή κατασκευή του αγωγού EastMed και έντονος προβληματισμός ως προς τους κινδύνους που ελλοχεύουν, δημιουργούνται από μια απλά ανάγνωση και μόνο της σχετικής μελέτης του έργου.

Από αυτή προκύπτουν άμεσες επιπτώσεις οι οποίοι σε πολλές των περιπτώσεων είναι μόνιμες ή και αναστρέψιμες αφού χρειαστεί πρώτα να περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Στο μάτι του «κυκλώνα» θα βρεθεί μεγάλο μέρος των φυσικών οικοτόπων της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Posidonia oceanica στο παράκτιο τμήμα, σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία. αλλαγές στο τοπίο, διατάραξη στην πολιτιστική κληρονομιά, επιπτώσεις στη χρήση γης και στους πόρους διαβίωσης.

Ο αγωγός EastMed με μήκος περίπου 2.000 χλμ (περισσότερα από 1.400 χλμ. υποθαλάσσια) συνδέει υποθαλάσσια το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα μέσω της Κρήτης, και αφού διατρέξει για περίπου 540 km την ηπειρωτική Ελλάδα, καταλήγει στην Ιταλία μέσω μιας υποθαλάσσιας διαδρομής 210 km εντός του Ιονίου πελάγους, μέσω του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού ΠΟΣΕΙΔΩΝ.  

Ο Αγωγός EastMed διέρχεται μέσω της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας, στον αγωγό ΠΟΣΕΙΔΩΝ στη βορειοδυτική Ελλάδα.

Το χερσαίο τμήμα στην περιοχή περιλαμβάνει χερσαίο το τμήμα του αγωγού το οποίο διασχίζει την Πελοπόννησο  από το σημείο προσαιγιάλωσης στην Λακωνία, έως το σημείο προσαιγιάλωσης στην Αχαΐα στη νότια ακτή του Πατραϊκού Κόλπου κοντά στην παραλία της Λακόπετρας,

Το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού θα διασχίζει τον Πατραϊκό Κόλπο  από την θέση προσαιγιάλωσης έως την θέση προσαιγιάλωσης στην Αιτωλοακαρνανίας  κοντά στον οικισμό Ευηνοχώρι. 

Το συνολικό χερσαίο τμήμα του αγωγού έχει μήκος περίπου 540 km.


Διάβασε αναλυτικότερα στο dete.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top