29 Νοε 2014
0 σχόλια

Εκλογή προέδρου από τον από τον λαό και ιδιωτικά πανεπιστήμια – Όλες οι προτάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Βουλή
Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να φθάσουν στα χέρια του Αντώνη Σαμαρά οι προτάσεις για τις αλλαγές στο Σύνταγμα.

Κάποιες από αυτές που προκαλούν αίσθηση είναι η εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό και η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.


Η επιτροπή των ειδικών επιστημόνων, υπό τον Προκόπη Παυλόπουλο, πρόκειται να δώσει τις προτάσεις της για την συνταγματική αναθεώρηση μέσα στην εβδομάδα στον πρωθυπουργό. Ακολούθως, ο Αντώνης Σαμαράς θα κάνει τις εξαγγελίες πριν οι προτάσεις φθάσουν στην ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να περάσουν από την Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος.

Σύμφωνα με το Βήμα, ανάμεσα στις βασικές αλλαγές που προτείνονται είναι η άμεση εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, σε περίπτωση που αποτύχει η Βουλή σε τρεις ψηφοφορίες,

 η κατάργηση των επιτροπών της Βουλής για τον ποινικό έλεγχο της ευθύνης υπουργών, αποσβεστική προθεσμία (παραγραφή) 20 χρόνων για τους πολιτικούς όπως για τους πολίτες και ίδρυση ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων.

Επίσης προτείνεται ασυμβίβαστο βουλευτή-υπουργού και όποιος μπαίνει στην κυβέρνηση θα πρέπει να παραιτείται από το βουλευτικό αξίωμα, στο οποίο δεν θα επανέρχεται σε περίπτωση που τεθεί εκτός κυβερνητικού σχήματος.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης θα διαρκέσει μήνες.
Οι αλλαγές θα οριστικοποιηθούν από την επόμενη Βουλή με τις βάσεις οι οποίες θα τεθούν από την παρούσα Βουλή.
Αν όμως η τωρινή Βουλή διαλυθεί, οι αλλαγές θα μετατεθούν για το μέλλον.

Δείτε αναλυτικά τις προτάσεις στο: koolnews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top