14 Ιαν 2024
0 σχόλια

Το ''ελληνικό χωριό'' του Τιτανικού, το μνημείο που θα έπρεπε να προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες



Άγιος Σώστης Μεσσηνίας - ''Ξεχασμένοι ακρίτες'' - Το χωριό, η ιστορία του και η γεωγραφική του θέση (οδοιπορικό,φώτος)


Το βράδυ της 14ης προς 15η Απριλίου, πριν από 106 χρόνια, ο Τιτανικός προσέκρουσε σε ένα παγόβουνο και άρχισε σιγά - σιγά να βυθίζεται.

Και μπορεί οι περισσότεροι άνθρωποι να γνωρίζουν με κάθε λεπτομέρεια την ιστορία των φανταστικών επιβατών του Τιτανικού Τζάκ και Ρόουζ, όπως την φαντάστηκαν οι σεναριογράφοι και την «αποτύπωσε» ο Τζέιμς Κάμερον, λίγοι, όμως, γνωρίζουν ότι στο πιο διάσημο ναυάγιο του κόσμου υπήρχαν και Έλληνες επιβάτες.

Ο λόγος για τέσσερις άνδρες που κατάγονταν από το χωριό Άγιος Σώστης της Μεσσηνίας.

Και οι τέσσερις πνίγηκαν στα παγωμένα νερά. Οι νεαροί άνδρες είχαν ξεκινήσει το ταξίδι τους προς τις ΗΠΑ, με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να χτίσουν μια καλύτερη ζωή για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Πίστευαν ότι το «αμερικανικό όνειρο» τους περιμένει…

Ο 30χρονος Παναγιώτης Λυμπερόπουλος ήταν ο μεγαλύτερος από τους Έλληνες επιβάτες του Τιτανικού και ο μόνος που είχε σχέση με τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα όλα όσα έχουν γίνει γνωστά, ο Παναγιώτης Λυμπερόπουλος ήταν ιδιοκτήτης ενός μικρού εργοστασίου στη Νέα Υόρκη και είχε επιστρέψει στην Ελλάδα για να δει από κοντά τη βάπτιση του γιου του. Παρά τα παρακάλια της συζύγου του, λίγες ημέρες μετά αποφάσισε να επιστρέψει και πάλι στη «Γη της επαγγελίας».

Ο μεγαλύτερος αδελφός, ο 26χρονος Απόστολος Χρονόπουλος ήταν εργάτης.

Ο νεαρός άντρας επιβιβάστηκε στον Τιτανικό από το Χερβούργο μαζί με τον 19χρονο αδελφό του Δημήτρη. Καθότι και τα δύο αδέλφια ήταν επιβάτες της τρίτης θέσης, οι σοροί τους δεν βρέθηκαν ποτέ. Αντίθετα, το άψυχο σώμα του Παναγιώτη Λυμπερόπουλου εντοπίστηκε από τους ναύτες του πλοίου «Mackay Bennett» και αναγνωρίστηκε.

Ο Παναγιώτης Λυμπερόπουλος ήταν ο μοναδικός που κατάφερε να επιβιβαστεί σε μια από τις σωστικές λέμβους, και αυτό επειδή μιλούσε αγγλικά και κατάφερε να φτάσει μέχρι το κατάστρωμα. Η σωστική αυτή λέμβος, όμως, εντοπίστηκε αργά και οι επιβάτες είχαν ήδη πεθάνει από ασιτία.

Ο τελευταίος Έλληνας επιβάτης του Τιτανικού ήταν ο 19χρονος Βασίλειος Καταβέλης.

Ελπίδα του, ήταν να καταφέρει να φτάσει στο Μιλγουόκι των ΗΠΑ. Η σορός του εντοπίστηκε από τα σωστικά συνεργεία και πάνω της βρέθηκε ένα εισιτήριο τρένου από την Νέα Υόρκη προς το Μιλγουόκι, ένας μικρός καθρέπτης, δύο σημειωματάρια, μια χτένα και ένα κλειδί.

Μάλιστα, τα προσωπικά του αντικείμενα παραδόθηκαν στα αδέλφια του Πέτρο, Παναγιώτη και Λαμπρινή στο λιμάνι του Πειραιά λίγο καιρό αργότερα.

Η τραγική ειρωνεία είναι, ότι τόσο ο Λυμπερόπουλος όσο και ο Καταβέλης άλλαξαν τα εισιτήριά τους για να μπορέσουν να ταξιδέψουν μαζί με τους δύο αδελφούς.

Στο ορεινό χωριό του Αγίου Σώστη στη Μεσσηνία, υπάρχει ένα μικρό μνημείο για τους τέσσερις άντρες - θύματα του Τιτανικού.

 «Εις μνήμην των τεσσάρων Ελλήνων θυμάτων του Τιτανικού του έτους 1912 αναζητούντων καλυτέραν τύχην εις ΗΠΑ δι’ εαυτούς και οικογενείας των. Βασιλείου Γ. Καταβέλου - Παναγιώτου Κ. Λυμπερόπουλου - Αποστόλου Μ. Χρονόπουλου - Δημητρίου Μ. Χρονόπουλου» γράφει το μνημείο, που δημιουργήθηκε το 2001.

Εκεί στα σύνορα - όρια Ηλείας - Μεσσηνίας - Αρκαδίας, μπορεί να μην ξεχωρίζει από την ΕΠ.ΟΔ Επικούριου Απόλλωνα - Μεσσήνης, μα βρίσκεται ένα γραφικό πέτρινο χωριό με την ονομασία Άγιος Σώστης!

Χωριό με μόλις 20 κατοίκους αλλά και 2 μικρά παιδάκια τα οποία φοιτούν στο γειτονικό δημοτικό σχολείο Ανδρίτσαινας.

Με την κάμερα του #ΦΙΓΑΛΕΙΑnews24 βρεθήκαμε στο χωριό το οποίο όπως προαναφέραμε δεν είναι και τόσο ορατό από τον κεντρικό δρόμο και αυτό διότι βρίσκεται μέσα σε πυκνό και καταπράσινο δάσος στους πρόποδες του ιστορικού όρους ''Λυκαίου'' σε υψόμετρο περίπου 900μ.

Παιδική χαρά,''χαμένη'' στα χορτάρια και τα αγκάθια, τα σκουπίδια παραμένουν ως μείζον πρόβλημα ολόκληρου του Δήμου Οιχαλίας εδώ και μήνες, μετά βίας μπορεί κανείς να φτάσει στις προτομές αγωνιστών της περιοχής αφού δεν υπάρχει δρόμος ή σήμανση.

Ο κεντρικός δρόμος με πολλά προβλήματα από λακκούβες και χώματα. Η εκκλησία της Αγίας Τριάδας στέκει εδώ και χρόνια η μισή..ωστόσο προκαλεί δέος στον επισκέπτη.

Υπάρχει όμως και ζωή..αφού χτίζονται μαντρότοιχοι και ανακαινίζονται πέτρινες οικίες.

Φωτισμός επαρκής ενώ έχει γίνει πολύ καλή δουλεία από το Δασαρχείο Κυπαρισσίας με πληροφοριακές πινακίδες και χαρακτηρισμό μονοπατιών όπως και από τις υπόλοιπες υπηρεσίες και φορείς που έχουν σχέση με αυτό.

Ο Άγιος Σώστης βρίσκεται στα σύνορα των νομών Αρκαδίας, Ηλείας και Μεσσηνίας και έχει ύψος 850 μ. στο γεφύρι και 900 μ. στο πάνω χωριό.

Η ιστορία του Αγίου Σώστη είναι συνυφασμένη με την ιστορική περιοχή της Γόρενας - που οι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για την Παρασσιακή πόλη Λυκόα - η οποία βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του Λυκαίου όρους, καθώς και με τον οικισμό Τσουράκι (τουρκική ονομασία για τη μικρή καλύβα).

Είναι γνωστός για την εκκλησία του Αη-Γιάννη.

Στη θέση όπου βρίσκεται σήμερα η εκκλησία, υπήρχε κάποτε ένα βυζαντινό μοναστήρι το οποίο διέλυσαν οι Φράγκοι το 1300 και ερειπώθηκε. Κατόπιν ενός οράματος του Αγιοσωστήτη Γιάννη Κωνσταντόπουλου, ξεκίνησαν ανασκαφές και βρέθηκαν 60 κελλιά, μία χρυσή λαβίδα, ένα δισκοπότηρο και ένας πώρινος σταυρός.

Τα γειτονικά χωριά συνέδραμαν στην ανέγερση της σημερινής εκκλησίας και ίδρυσαν το πανηγύρι που γίνεται κάθε χρόνο στις 29 Αυγούστου με μεγάλη προσέλευση από τα γύρω χωριά.

Το χωριό πήρε την ονομασία του από τη σωστική επέμβαση του Αγίου.

Ένα άλλο νεωτεριστικό ιστορικό στοιχείο του χωριού είναι ο ημιτελής ναός βυζαντινού ρυθμού της Αγίας Τριάδος στο κέντρο του χωριού.

Η ανέγερσή του ξεκίνησε με χρήματα που έστειλαν οι μετανάστες από την Αμερική αλλά έμεινε ημιτελής όταν μετά την Αμερικάνικη κρίση του 1929 σταμάτησε η χρηματοδότησή του.

Ο Άγιος Σώστης (Τοπική Κοινότητα Αγίου Σώστιου - Δημοτική Ενότητα ΕΙΡΑΣ), ανήκει στον δήμο ΟΙΧΑΛΙΑΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.

Η επίσημη ονομασία είναι “ο Άγιος Σώστης”. Έδρα του δήμου είναι ο Μελιγαλάς και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Πελοποννήσου.

Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, ο Άγιος Σώστης ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Αγίου Σώστου, του πρώην Δήμου ΕΙΡΑΣ του Νομού ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ.

Βρίσκεται:
Από την έδρα του Δήμου, Μελιγαλά 43 χλμ
Από την Ανδρίτσαινα 15 χλμ
Από τη Νέα Φιγαλεία 35 χλμ
Από τη Μεγαλόπολη 28 χλμ
Από τη Καρύταινα 26 χλμ






Ρεπορτάζ: Θάνος Χουλιάρας [#ΦΙΓΑΛΕΙΑnews24] [pna.gr]

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top